Με σιμιγδάλι ή σπασμένο σιτάρι; Σκέτος, με βούτυρο, με γάλα ή με ντομάτα; Γλυκός ή ξινός; Όπως και να ’χει, ο τραχανάς είναι το πλέον παραδοσιακό και νόστιμο ζυμαρικό της ελληνικής κουζίνας! Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα φαγητά, που μαγειρεύεται με δεκάδες εναλλακτικούς τρόπους από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή.
Η Ελλάδα, αναμφίβολα, διεκδικεί τον τίτλο της χώρας με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών τραχανά και πιάτων που βασίζονται σε αυτόν. Γίνεται γλυκός ή ξινός, ανάλογα με το αν χρησιμοποιείται το γάλα φρέσκο ή μένει να ξινίσει. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αγελαδινό ή πρόβειο γάλα, το οποίο επηρεάζει τη γεύση και τα λιπαρά, ενώ ο ξινός μπορεί να γίνει και με πρόβειο γιαούρτι. Η μία επιλογή στο υλικό βάσης είναι το σταρένιο σιμιγδάλι ή το σταρένιο αλεύρι ?ή και τα δύο μαζί?, γι’ αυτό μπορεί να βρείτε τραχανά πιο άσπρο ή πιο κίτρινο.
Σήμερα σας θυμίζουμε πατροπαράδοτες συνταγές της ελληνικής κουζίνας, αλλά σας προτείνουμε και μοντέρνες γεύσεις, που πραγματικά θα σας ενθουσιάσουν!
Διατροφική αξία
- Υδατάνθρακες
- Φυτικές ίνες
- Φυλλικό οξύ
- Μαγνήσιο
- Φώσφορος
- Καροτενοειδή λουτεΐνη
Πού κάνει καλό
Ο τραχανάς έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος. Τρεις μικρές κούπες αντιστοιχούν σε ένα πλήρες γεύμα, δίνοντας στον οργανισμό όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Το φυλλικό οξύ μετέχει στη διαδικασία ωρίμανσης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων, ενώ η ανεπάρκειά του προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, που συνοδεύεται από πυρετό και γαστρεντερικές διατραχές.
Ο φώσφορος είναι ουσία που προστατεύει τον οργανισμό από την οστεοπόρωση.
Η καροτενοειδής λουτεΐνη δρα σαν αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή των κυττάρων ενάντια στα βλαβερά αποτελέσματα των ελεύθερων ριζών. Οι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές της ιδιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος.
Τι να προσέχω
Αν και πρόκειται για πολύ θρεπτική σούπα, δεν πρέπει να δίνουμε τραχανά σε μωρά μικρότερα των 11 μηνών, γιατί περιέχει αβγό. Υπάρχει βέβαια και ο νηστίσιμος.
Κάποιες ποικιλίες τραχανά, όπως ο κρητικός ξινόχοντρος, δεν ενδείκνυνται για άτομα που υποφέρουν από χρόνιες στομαχικές διαταραχές ή έλκος.