Tι να διαλέξω; Μήλο ή μπανάνα;

16.11.2010
Ποιο να προτιμήσουμε, όταν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε επιλογή, και γιατί;

Μήλο

  • Σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
  • Πλούσιο σε οργανικά οξέα, φλαβονοειδή, μηλικό οξύ, φυτικά οιστρογόνα και φυτικές ίνες, όπως η πηκτίνη.
  • Δραστηριοποιεί το πεπτικό σύστημα και τις εντερικές λειτουργίες.
  • Μειώνει τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα.
  • Βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.
  • Καταπραΰνει αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα.
  • Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
  • Ασφαλής επιλογή για πάσχοντες από τροφικές αλλεργίες.

Μπανάνα

  • Καλή πηγή γλυκόζης, φρουκτόζης και φυτικών ινών.
  • Υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.
  • Περιέχει βιταμίνες Α, Β6 και C, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο.
  • Χωνεύεται εύκολα.
  • Ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης.
  • Δρα αγχολυτικά και τονωτικά.
  • Ελαττώνει τη σωματική και πνευματική κόπωση.
  • Μειώνει την επιθυμία για γλυκά.
  • Βοηθάει στην αντιμετώπιση των κραμπών.
  • Συμβάλλει στον έλεγχο της υπέρτασης και στη βελτίωση της λειτουργικότητας του εντέρου.

Συμπέρασμα: Και τα 2, είναι απαραίτητα. Εντούτοις: Η μπανάνα είναι προτιμότερη έπειτα από σωματική δραστηριότητα, ή όταν επιθυμούμε κάτι γλυκό. Ενδείκνυται σε αθλητές, σκληρά εργαζόμενους, υπερτασικούς με αυξημένες ανάγκες σε κάλιο. Το μήλο βοηθά σε δίαιτα αδυνατίσματος και είναι καλή επιλογή για διαβητικά, καρδιοπαθή ή αλλεργικά άτομα. Η καθημερινή κατανάλωση 1-2 μήλων με τη φλούδα μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δυστυχώς, εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων πρέπει να τα ξεφλουδίζουμε ή να επιλέγουμε βιολογικά μικρού μεγέθους και να τα πλένουμε καλά.