Μελομακάρονα γεμιστά με καρύδια

08.12.2015

ΥΛΙΚΑ

  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλιτζάνια λάδι (αραβοσιτέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
  • 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και τον χυμό του)

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1½ φλιτζάνι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και χτυπάμε στο μίξερ το λάδι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μαζί να ενωθούν καλά. Οταν ασπρίσει το μείγμα, ρίχνουμε το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στον χυμό. Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και δουλεύοντας με το χέρι προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι, το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο χέρι και τα αρωματίζουμε με λίγη κανέλα. Ανοίγουμε στην παλάμη μας μικρά φύλλα ζύμης, τα γεμίζουμε με λίγα καρύδια και τα πλάθουμε ελαφρά ώστε να καλύψουμε τα καρύδια με τη ζύμη. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολα, τρυπάμε το καθένα 3 φορές με πιρούνι και τα ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου. Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα. Αφότου ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Οταν ψηθούν, τα βουτάμε ένα ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένη καρυδόψιχα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ