ΥΛΙΚΑ
- 6 φύλλα κρούστας
- 2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα ή φιστίκια Αιγίνης ανάλατα
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- ½ ποτήρι νερό
- λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας σε μπολ τα καρύδια, τη ζάχαρη και την κανέλα με το γαρίφαλο. Λιώνουμε το βούτυρο και στρώνουμε σε καθαρή επιφάνεια 3 από τα φύλλα κρούστας αλειμμένα με βούτυρο. Σκορπίζουμε επάνω τους λίγο από το μείγμα με τα καρύδια, και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στα υπόλοιπα φύλλα. Οταν τελειώσουμε, τα τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό, το οποίο βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για μισή ώρα τουλάχιστον. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και κόβουμε το ρολό σε φέτες πάχους 2 εκ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε κολλητά σχεδόν τις φέτες του μπακλαβά. Περιχύνουμε με λίγο βούτυρο ακόμη και ψήνουμε για 30 λεπτά να ροδίσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μια δυο βράσεις. Οταν δέσει, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και το βγάζουμε από τη φωτιά. Σιροπιάζουμε τον μπακλαβά αμέσως μόλις τον βγάλουμε από το φούρνο.