Μπιφτέκια (Burger) με ρεβίθια: το χάμπουργκερ του χορτοφάγου

25.07.2012

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
  • ΑΝΑΜΟΝΗ 1 βράδυ
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 παιδιά
  • ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 12 μικρά ψωμάκια για hamburgers
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
  • 2 ντομάτες πλυμένες
  • λίγα φρέσκα, τρυφερά φύλλα μαρουλιού πλυμένα
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Eκτέλεση
Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό που να τα καλύπτει καλά για μία νύχτα. Στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Αλέθουμε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα βάζουμε σε μπολ. Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και στραγγίζουμε τα φρέσκα μυρωδικά πριν τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε στα ρεβίθια τα μυρωδικά, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ και τα ζυμώνουμε με τα χέρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψάκι με το ειδικό χαρτί ψησίματος.

Πλάθουμε στρογγυλά μπιφτεκάκια από το μείγμα των ρεβιθιών, τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 40 λεπτά. Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση, τα ραντίζουμε εσωτερικά με λίγο ελαιόλαδο και τα βάζουμε για λίγα λεπτά στον ζεστό φούρνο να γίνουν τραγανά. Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και φτιάχνουμε τα burgers με φέτες ντομάτα, φύλλα μαρουλιού και ένα μπιφτέκι από ρεβίθια. Σερβίρουμε δύο burgers ανά μερίδα.