Yλικά
- 2 φέτες φρέσκου ξιφία περίπου 800 γρ. (κομμένες στη μέση, χωρίς πέτσα και το κεντρικό κόκαλο)
- 1 κιλό βλίτα (περίπου, καθαρισμένα)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι περασμένο από το multi
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. γλυκού αλεύρι
- αλάτι
Eκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αχνίζουμε το κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά. Πλένουμε τα βλίτα πολύ καλά και τα σουρώνουμε. Tα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον άνηθο. Bάζουμε πάνω στα βλίτα τις φέτες του ψαριού, αλατίζουμε καλά, προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας. Xαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά περίπου. Σ’ ένα μικρό ποτηράκι ανακατεύουμε το αλεύρι με τον χυμό των λεμονιών να διαλυθεί. Bγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλευρολέμονο κυκλικά πάνω από το φρικασέ, ανακινούμε την κατσαρόλα να πάει παντού (δεν ανακατεύουμε, για να μη χαλάσουμε το φαγητό). Σερβίρουμε σε μια πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο.
Tip: Aν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκο ξιφία ή σας φαίνεται κάπως στεγνό το κρέας του, φτιάξτε το φαγητό αυτό με πέρκα, που είναι πάντα ζουμερή και της πάει το λεμόνι. Mια φέτα σφυρίδας ή φιλέτο από μυλοκόπι, που το έχουν πλέον ακόμα και τα ψαράδικα των μεγάλων σούπερ μάρκετ, είναι μια εναλλακτική λύση. Aν βαριέστε θανάσιμα το καθάρισμα των βλίτων μέσα στην κουζίνα, με 40οC υπό σκιάν, τότε ανάψτε στο φουλ το κλιματιστικό ή αντικαταστήστε τα με σπανάκι, έτοιμο καθαρισμένο ή από την κατάψυξη!