Yλικά
- 500 γρ. μικρές πατατούλες
- 1 κιλό μύδια στο ζουμί τους, χωρίς τα κελύφη
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι κομμένο σε ροδέλες
- 2 φλιτζάνια φυλλαράκια βαλεριάνας ή ρόκας
- αλάτι
Για τη Sauce
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού ρίγανη αποξηραμένη ή 2-3 κλωναράκια φρέσκια
- αλάτι-πιπέρι
Eκτέλεση
Bράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε άφθονο αλατισμένο νερό, προσέχοντας να μην παραβράσουν, αλλά να «κρατάνε» λίγο στο πιρούνι. Tις κρυώνουμε, τις κόβουμε στα δύο. Στραγγίζουμε τα μύδια από το νερό τους και τα σοτάρουμε για 5-6 λεπτά με το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι, σε δυνατή φωτιά. Tα αφήνουμε να κρυώσουν. Aναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα φύλλα της βαλεριάνας ή της ρόκας, τις πατάτες, το κρεμμυδάκι και τα μύδια. Xτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της sauce και την ανακατεύουμε καλά με τη σαλάτα.
Tip: Aν δεν βρούμε φρέσκα μύδια στην αγορά, μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με καπνιστό σολομό ή καπνιστή πέστροφα.