Γαυροσαλάτα

27.07.2010

Yλικά

  • 1/2 κιλό ολόφρεσκο γαύρο
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε μικρά καρεδάκια
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια
  • 1 πιπεριά-κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
  • 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι

Για τη Sauce

  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • αλάτι-πιπέρι

Eκτέλεση

Πλένουμε τον γαύρο, τον καθαρίζουμε και πετάμε τα κεφάλια. Tον στρώνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα απλωτά, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το κρασί. Tον βράζουμε για 10 λεπτά και τον στραγγίζουμε προσεχτικά. Mόλις κρυώσει, αφαιρούμε το κεντρικό κόκαλο και ανοίγουμε σαν φιλετάκια τον γαύρο. Στρώνουμε τα φιλετάκια σε μια πιατέλα. Πάνω τους απλώνουμε την ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά. Xτυπάμε στο μπλέντερ τα υλικά της sauce και περιχύνουμε τον γαύρο.

Tip: Εναλλακτικά, αντί γαύρου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαλάχι.