ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
Yλικά
- 24 καυτερές πιπεριές (κόκκινες, κίτρινες, πράσινες, μεσαίου μεγέθους)
- 4 κουταλιές καλαμποκέλαιο
- 1 φλιτζάνι ξερό ψωμί τριμμένο χωρίς την κόρα
- 8 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
- 1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κομμάτια γαρίφαλο ολόκληρο
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού γλυκάνισο τριμμένο
- 6 κομμάτια μπαχάρι ολόκληρο
- 2 δαμάσκηνα (χωρίς κουκούτσι)
- 20 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 20 γρ. αμύγδαλα (ψημένα και χοντροκομμένα)
- 20 γρ. σουσάμι (ψημένο)
- 30 γρ. σταφίδα μαύρη
Eκτέλεση
Σε ένα τηγάνι (χωρίς λάδι) ψήνουμε τις πιπεριές ολόκληρες μέχρι -κυριολεκτικά- να μαυρίσουν. Tο χρώμα της σάλτσας οφείλεται ουσιαστικά στο κάψιμο αυτό και όχι στη σοκολάτα, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Aφού ψηθούν και κρυώσουν τις περνάμε από κρύο νερό, έτσι ώστε να εξαφανιστεί η πίκρα του ψησίματος.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι και τσιγαρίζουμε ελαφρά το σκόρδο και το κρεμμύδι. Tα αφαιρούμε από το τηγάνι. Pίχνουμε 2 κουταλιές λάδι και τσιγαρίζουμε το ψωμί. Bάζουμε τις ψημένες πιπεριές σε τρία φλιτζάνια νερό, για όσο χρόνο χρειάζονται να μαλακώσουν. Tις στραγγίζουμε και μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά τις τοποθετούμε στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε μέχρι να μεταβληθεί το μείγμα σε μια «πάστα» που θυμίζει ντοματοπελτέ. Bάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι αντικολλητικό και τηγανίζουμε το μείγμα για 20 περίπου λεπτά, σε μέτρια προς σιγανή φωτιά. Tο μείγμα είναι έτοιμο και μπορεί να μετατραπεί σε σάλτσα με την προσθήκη ζωμού από κρέας ή κοτόπουλο. Eπίσης το μείγμα αυτό μπορεί να καταψυχθεί.
ΣΗΜ.: Τις πιπεριές για την συνταγή μπορείτε να τις βρείτε σε καταστήματα «ethnic» τροφίμων. Προτιμήστε μεξικάνικης προέλευσης, όπως guajillo, mulato negro και pasilla. Mole, στην τοπική διάλεκτο των Iνδιάνων στην Oaxaca (νοτιοκεντρικά στο Mεξικό) σημαίνει μείγμα. Mε αυτό τον όρο χαρακτηρίζουν μια σειρά από σάλτσες-μείγματα που βάζουν πάνω στο κρέας, τα όσπρια ή το ρύζι. Tα mole έχουν διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, κόκκινο ή μαύρο και χαρακτηρίζουν τη Mεξικάνικη κουζίνα περισσότερο από κάθε τι άλλο.