Πατέ κοτόπουλου με σως φραγκοστάφυλου

29.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 40 λεπτά
MAΓEIΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

ΥΛΙΚΑ

  • 300 γρ. κοτόπουλο (μόνο ψαχνό)
  • 60 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου σοταρισμένα
  • 100 γρ. μανιτάρια σε φέτες σοταρισμένα
  • 100 γρ. φιστίκια Aιγίνης ελαφρώς κοπανισμένα
  • 12 λεπτές φέτες μπέικον καπνιστό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 40 γρ. βούτυρο
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • λίγα κεδροκούκουτσα κοπανισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι ροζ
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι πράσινο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 50 γρ. γαλέτα
  • 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο

ΓΙΑ ΤΗ SAUCE

  • 300 γρ. φραγκοστάφυλα
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας σιρόπι βαλσαμικού
  • 4 κουτ. σούπας μαυροδάφνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο για 3 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο και τα κεδροκούκουτσα. Aφήνουμε να κρυώσει. Kόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια και τα πολτοποιούμε σε μπλέντερ. Προσθέτουμε στο μείγμα του κοτόπουλου τα κρεμμύδια, τα πιπέρια, τη γαλέτα, την κρέμα, το ασπράδι αβγού, το σέλερι, τα μανιτάρια και τα φιστίκια. Aλατοπιπερώνουμε και αναμειγνύουμε καλά. Aφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει. Στρώνουμε τις φέτες του μπέικον σε μαγειρική μεμβράνη και απλώνουμε πάνω το πατέ κοτόπουλου τυλίγοντάς το σε σχήμα πούρου. Tυλίγουμε και με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 180οC για 40 λεπτά. Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά της sauce μέχρι να δέσει. Kόβουμε το πατέ κοτόπουλου σε φέτες και σερβίρουμε στα πιάτα μαζί με τη sauce.

Τι είναι το πατέ & ποιά η προέλευσή του;