ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ 45-50 λεπτά
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
ΥΛΙΚΑ
- 230 γρ. βούτυρο
- 400 γρ. ζάχαρη
- 5 αβγά
- 400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 βανίλια
- 150 γρ. αμυγδαλόψιχα καβουρδισμένη και χοντροκομμένη
- λίγα αμύγδαλα ολόκληρα καβουρδισμένα για το στόλισμα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Xτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ και προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το γιαούρτι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και την αμυγδαλόψιχα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Bουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα, στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα και ψήνουμε για 45 - 50 λέπτά. Βράζουμε τη ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού και την ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει και να γίνει σκούρα καφέ. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Mόλις κρυώσει το κέικ, περιχύνουμε με την καραμέλα και στολίζουμε με αμύγδαλα.