Χάμπουργκερ με «μπιφτέκι» από όσπρια

08.08.2011

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ

  • 1 κρεμμύδι μικρό ψιλοκομμένο (σοταρισμένο σε ελάχιστο ελαιόλαδο)
  • 1 φλιτζάνι ρεβίθια προβρασμένα
  • 1 φλιτζάνι φασόλια κόκκινα από κονσέρβα
  • 1 καρότο περασμένο από τον τρίφτη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • ½ φλιτζάνι ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί (περασμένη από το multi)
  • αλάτι, πιπέρι

ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

  • 4 αφράτα στρογγυλά ψωμάκια
  • 4 ροδέλες ντομάτας
  • λίγα φύλλα σαλάτας
  • λίγη σπιτική μαγιονέζα ανακατεμένη με λίγο κίτρινο κάρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bάζουμε σε μια λεκανίτσα τα όσπρια, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το καρότο, το σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Zυμώνουμε με τα χέρια προσπαθώντας να λιώσουμε λίγα από τα όσπρια. Tην ώρα που ζυμώνουμε, προσθέτουμε λίγη λίγη την ψίχα του ψωμιού μέχρι να σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια, τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τα ψήσουμε.

Zεσταίνουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις, το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε τα μπιφτέκια για οκτώ περίπου λεπτά από κάθε πλευρά. Eλέγχουμε αν έχουν ψηθεί, βυθίζοντας τη μύτη ενός μαχαιριού στο κέντρο ενός μπιφτεκιού.

Φτιάχνουμε τα hambrugers βάζοντας μέσα στο ψωμάκι από ένα μπιφτέκι και προσθέτουμε μία ροδέλα ντομάτας, 1-2 μαρουλόφυλλα, τη μαγιονέζα και, εάν θέλουμε, λίγη μουστάρδα ή κέτσαπ.

Tips: Την πρώτη φορά που μου πρότεινε ένα φίλος να φτιάξω αυτό το vegetarian burger τον στραβοκοίταξα και το πρόσωπό μου πήρε την έκφραση «ούτε να το σκέφτεσαι». Υστερα από αρκετή κουβέντα περί υγιεινής κουζίνας, με έπεισε να δοκιμάσω τα «φασουλομπίφτεκα». Εκπληξη! Παραδόξως, τα μπιφτέκια αυτά εμείς όμως τα φάγαμε με μπόλικη πράσινη σαλάτα και γιαούρτι.
Σας προτείνω να τα βάλετε μέσα σε ψωμάκια μαζί με τα παρελκόμενα: Ενας έξυπνος τρόπος να μπουκώσετε τα φυντάνια σας με όσπρια, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα προκαλούσαν κλάματα και παρακάλια για ένα τοστάκι.