Φάβα φούρνου με πράσο, φέτα και σταφίδες

06.11.2009

ΥΛΙΚΑ

  • ½ κιλό φάβα ξερή, μαγειρεμένη και περασμένη από το μπλέντερ
  • 3 μεγάλα πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 350 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 5-6 ντομάτες λιαστές κομμένες σε κυβάκια
  • αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Bάζουμε τις ροδέλες του πράσου σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με το ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για μισή ώρα περίπου. Προσθέτουμε τις σταφίδες, τον μαϊντανό, τη λιαστή ντομάτα και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Aλείφουμε με λάδι το πυρέξ και απλώνουμε τη μισή φάβα. Στρώνουμε από πάνω τη γέμιση με τα πράσα, θρυμματίζουμε τη φέτα σε όλη την επιφάνεια και καλύπτουμε με την υπόλοιπη φάβα. Pαντίζουμε την επιφάνεια του φαγητού με λίγο ελαιόλαδο και, εάν θέλουμε, προσθέτουμε λίγη φέτα επιπλέον. Ψήνουμε το φαγητό στους 200οC για 25 λεπτά περίπου.

Tips: Προσπαθώντας να σκεφτώ μια συνταγή με φάβα μπροστά στο laptop, ανάμεσα σε τσιγάρα, καφέδες και βιβλία του Jamie Oliver, ο φίλος μου ο Νεκτάριος πρότεινε αυτήν τη φάβα που μοιάζει με εκείνη που κάνουν στην Πάρο. Φτιάξτε, λοιπόν, από την προηγούμενη μέρα αυτήν τη φάβα φούρνου ώστε να προλάβουν να «γνωριστούν» μεταξύ τους οι γεύσεις και τα υλικά. Την επόμενη μέρα, θα είναι ό,τι πρέπει!
Η φάβα αυτή είναι πανεύκολη και νόστιμη, ιδανική συνοδεία για ένα ψητό σκορδάτο αρνίσιο μπούτι. Μπορείτε, όμως, να τη σερβίρετε χλιαρή ως μεζέ, ή ως ένα ακόμη πιάτο σε έναν μπουφέ. Στο πλάι, θα βάλετε οπωσδήποτε ξεροψημένες αραβικές πίτες!