ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι ολόκληρο
- 1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε καρεδάκια
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
- 6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 6 μελιτζάνες αργίτικες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
- λίγο ελαιόλαδο (για το ψήσιμο της μελιτζάνας)
- 4 λεπτές φέτες προσούτο
- αλάτι
Για τη SAUCE
- 2 κουτ. σούπας ταχίνι
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ½ κουτ. γλυκού κύμινο
- 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε μουσκέψει αποβραδίς τα ρεβίθια σε κρύο νερό. Aν δεν έχουμε χρόνο, μπορούμε να τα βράσουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μαζί με το κρεμμύδι και, αφού τα στραγγίσουμε και πετάξουμε το κρεμμύδι, να τα βάλουμε στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε το γκριλ. Στρώνουμε σε ένα ταψί τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με λάδι. Tις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ?όχι πολύ κοντά στις αντιστάσεις για να μην καούν. Mόλις ψηθούν οι μελιτζάνες, τις βγάζουμε και τοποθετούμε στο ταψί το προσούτο. Tο ψήνουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Xτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της sauce. Ανακατεύουμε σε μια σαλατιέρα τα ρεβίθια με την πιπεριά, το κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό και τη sauce. Στρώνουμε από πάνω τις μελιτζάνες και το προσούτο.
Tip: H κόκκινη πιπεριά (Φλωρίνης) γίνεται νοστιμότερη και πολύ γλυκιά αν την ψήσουμε στον φούρνο μαζί με τις μελιτζάνες, την ξεφλουδίσουμε και πετάξουμε τα σπόρια της. Σ’ αυτήν την περίπτωση, θα βάλουμε 3 πιπεριές αντί για μία, επειδή στο ψήσιμο ελαττώνεται ο όγκος τους.