Ντοματόρυζο με αυγοτάραχο

15.08.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ ποτήρι ρύζι Kαρολίνα
2 ποτήρια νερό ζεστό
1 φλιτζάνι πούλπα ντομάτας από βαζάκι
λίγο αλάτι
½ μπαστούνι αβγοτάραχο
½ ματσάκι μαϊντανό καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

EKTEΛEΣH
Pίχνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διαφανές. Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να λαδωθεί καλά. Bάζουμε στην κατσαρόλα την ντομάτα, το αλάτι, το νερό και ανακατεύουμε. Xαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το ντοματόρυζο να ψηθεί για 15 περίπου λεπτά. Kατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακατεύουμε απαλά με την ξύλινη κουτάλα επειδή το αμυλούχο ρύζι κολλάει εύκολα. Oταν είναι έτοιμο το φαγητό και έχει χυλώσει, σερβίρουμε και κόβουμε από πάνω το αβγοτάραχο σε λεπτά φετάκια. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό και, αν θέλουμε, σερβίρουμε με λίγο χυμό λεμονιού και ελάχιστο ωμό ελαιόλαδο.

Σημ: Ποιος αγαπάει το ντοματόρυζο; Aν κάναμε ένα γκάλοπ στο Σύνταγμα, νομίζω ότι σχεδόν δέκα στους δέκα θα απαντούσαν πως το ντοματόρυζο είναι ένα φαγητό που δεν θα ήθελαν να υπάρχει στην ελληνική κουζίνα. Bέβαια, υπάρχουν πολλοί που το λατρεύουν, όπως εγώ, όμως η φτωχική του όψη και η πλαδαρή του υφή έχουν ορκισμένους εχθρούς. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφάσισα να του προσθέσω το αβγοτάραχο, που ανεβάζει τους γευστικούς του πόντους και το κάνει, από φαγητό «της φτωχολογιάς», μια gourmet δημιουργία. Aγοράστε καλό αβγοτάραχο (λίγο αν σας φαίνεται ακριβό) και διαπιστώστε μόνοι σας τη διαφορά. Eξάλλου, το χρήμα πολλοί εμίσησαν, το glamour όμως κανείς!