Κρεμμύδια γεμιστά με πλιγούρι και χταπόδι

15.10.2009
Mπορούμε να προσθέσουμε και φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα όταν βράζουμε τη γέμιση.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 25 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

4 κρεμμύδια μεγάλα καθαρισμένα
50 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
100 γρ. χταπόδι βρασμένο
80 γρ. πλιγούρι
2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό
2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
2 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια
2 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
100 ml ζωμό ψαριού
αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση
Aχνίζουμε σε κατσαρόλα τα καθαρισμένα κρεμμύδια για 5-10 λεπτά. Στη συνέχεια, με ένα μικρό μαχαιράκι αφαιρούμε τα εσωτερικά φύλλα κάθε κρεμμυδιού και αφήνουμε μόνο δύο εξωτερικά. Eτοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζοντας σε κατσαρόλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το χταπόδι κομμένο σε μικρά κομμάτια και το πλιγούρι, σβήνουμε με το ξίδι, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και τον ζωμό ψαριού, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Γεμίζουμε με το μείγμα τα κρεμμύδια, τα τοποθετούμε σε ταψάκι, ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και τα ψήνουμε (σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο) στους 180οC για 25 λεπτά περίπου.

Tip: Mπορούμε να προσθέσουμε και φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα όταν βράζουμε τη γέμιση.