Μεθυσμένα μήλα ψητά στην κατσαρόλα ή στον φούρνο

01.10.2009

Η χειμωνιάτικη παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς μας, έρχεται ξανά στο προσκήνιο ολοκληρώνοντας γλυκά οποιοδήποτε γεύμα, χωρίς να μας επιβαρύνει με θερμίδες -και είναι έτοιμη μόλις σε 15 λεπτά. Δοκιμάστε την και απολαύστε την!

Υλικά

  • 6-8 μήλα (κατά προτίμηση στάρκινγκ)
  • 6-8 κουταλάκια ζάχαρη (ένα για κάθε μήλο)
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 1/2 κούπα κονιάκ ή μαύρο ρούμι
  • 1/2 κούπα μαύρες σταφίδες (προαιρετικά)
  • Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τα μήλα χωρίς να τα κόψουμε και αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια. Για να βγάλουμε τα κουκούτσια, αν δεν έχουμε πρόχειρο το ειδικό εργαλείο, χρησιμοποιούμε με προσοχή ένα μεταλλικό σουβλάκι ή ένα πολύ λεπτό και μυτερό μαχαιράκι.

    Τοποθετούμε τα μήλα όρθια σε μια κατσαρόλα αρκετά στενή ώστε να στηρίζονται το ένα στο άλλο -αν επιλέξουμε τον φούρνο, διαλέγουμε αντίστοιχα ένα βαθύ αντικολλητικό ταψάκι- και τα ραντίζουμε στο κέντρο με το κονιάκ. Βάζουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και λίγη από την κανέλα στην τρύπα κάθε μήλου και την γεμίζουμε με τις σταφίδες.

    Πασπαλίζουμε όλα μαζί τα μήλα με την υπόλοιπη κανέλα και τα ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία (180-200ο στον φούρνο) για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι.

    Ζεστά ή κρύα είναι το ίδιο νόστιμα και ταιριάζουν πολύ με σαντιγί ή σκέτη κρέμα γάλακτος (για τους τυχερούς που δεν έχουν πρόβλημα βάρους).

    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ