Υλικά
Για τη ζύμη:
- 2 κρόκοι αβγών
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- 3 πρέζες αλάτι
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- 250 γραμμ. αλεύρι
- 2 κουτ. γλυκού ξερή μαγιά (1 φακελάκι)
- 150 γραμμ. μισολιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση:
- 750 γραμμ. σταφίδα λεπτόφλουδη
- 2 αβγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
- 2 φιαλίδια βανίλια
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
- 250 ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Για τη ζύμη:
1. Χτυπάτε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη, το αλάτι και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
2. Προσθέτετε τη μαγιά και το αλεύρι και αναμειγνύετε με το μισολιωμένο βούτυρο, δουλεύοντας αμέσως για να μη σφίξει η ζύμη.
3. Βουτυρώνετε τη φόρμα τάρτας, ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και τη στρώνετε.
Για τη γέμιση:
1. Πλένετε, σκουπίζετε το σταφύλι και ξεχωρίζετε τις ρώγες από το τσαμπί.
2. Ετοιμάζετε κρέμα αναμειγνύοντας τους κρόκους με την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλάουρ. Όταν ενωθούν καλά, προσθέτετε και την κρέμα γάλακτος.
3. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνετε προσεκτικά στο μείγμα των κρόκων.
4. Απλώνετε τις ρώγες στην τάρτα, ρίχνετε την κρέμα από πάνω από τα σταφύλια και έπειτα από 4-5 λεπτά, μέχρι να «κάτσει» λίγο η κρέμα και να πάει παντού, ψήνετε την τάρτα στους 160-180οC για 45 λεπτά.