Σύμφωνα με ερευνητές, άρχισε να καλλιεργείται πριν από περίπου 6.000 χρόνια στην Ευρώπη. Λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα, αφού η οινοφόρος άμπελος καλλιεργήθηκε αρχικά στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, λέγεται ότι η άμπελος εντοπίστηκε κοντά στην Ολυμπία, δίπλα στον ποταμό Αλφειό. Κρασί, σταφίδα, σταφύλι και όλα τα παράγωγα της αμπέλου λατρεύτηκαν και συνδέθηκαν με την καθημερινή ζωή για χιλιάδες χρόνια.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σταφυλιών, που ταξινομούνται σε 3 μεγάλες ομάδες: τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροδόχρωμες.
Παρόλο που επικρατεί η άποψη ότι τα κόκκινα σταφύλια είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία μας, όλα τα είδη έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Πέρα από τη γευστική απόλαυση που μας προσφέρει όμως, θα πρέπει να δούμε πιο αναλυτικά τι κάνει το σταφύλι να θεωρείται φρούτο-θησαυρός.
Διατροφική αξία
Πλούσιο σε βιταμίνες και οργανικά άλατα. Η φλούδα του περιέχει το πολύτιμο φυτικό συστατικό ρεσβερατρόλη. Αναλυτικά περιέχει:
- Μαγνήσιο
- Ποτάσιο
- Κάλιο
- Ασβέστιο
- Σίδηρο
- Χαλκό
- Μόλυβδο
- Βιταμίνη Α
- Βιταμίνη Β
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη Β1
- Βιταμίνη Β6
Κάνει καλό
Παρέχει πολύτιμη αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική και αντιελκωτική δράση. Συμβάλλει σημαντικά στο νευρικό σύστημα και προσφέρει πνευματική διαύγεια. Μας προστατεύει από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η ουσία ρεσβερατρόλη είναι ένα από τα ενεργά συστατικά που κάνουν το σταφύλι να λειτουργεί ευεργετικά για την καρδιά και να παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες. Ενισχύει επίσης τα επίπεδα οιστρογόνων, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα την πιο γρήγορη επούλωση των πληγών, την καλύτερη γεύση, όσφρηση και πέψη, ενώ βοηθάει στην πρόληψη της αρτηριακής υπέρτασης. Τέλος, η κατανάλωση σταφυλιών αναζωογονεί την επιδερμίδα και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία.
Ποιοι να το αποφεύγουν
Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη.
Τι να προσέξω
Για να ωφεληθείς στο έπακρο από τις θρεπτικές ουσίες των σταφυλιών, καλό είναι να τα καταναλώνεις όσο πιο φρέσκα γίνεται.
Προσέχετε το κοτσάνι να είναι πράσινο και σκληρό.
Μην επιλέγεις τα πολύ ώριμα. Για να δείς πόσο ώριμα είναι σήκωσε ένα τσαμπί και τιναξέ το ελαφρά. Οι ρώγες πρέπει να παραμένουν πάνω του. Αντίθετα, αν πέφτουν, σημαίνει ότι είναι μαραμένες και το σταφύλι δεν είναι φρέσκο ή είναι υπερβολικά ώριμο.
Φρόντισε να κόβεις και να τρώς μικρά τσαμπιά σταφύλι, γιατί όταν τσιμπολογήσεις ένα μεγάλο και στη συνέχεια το ξαναβάλεις στο ψυγείο, θα χαλάσουν πολύ γρήγορα οι ρώγες που έχουν απομείνει.
Διατηρείται στο ψυγείο και σε χαμηλές θερμοκρασίες.