Κανελόνια

04.09.2009
Ιταλική συνταγή με ελληνικό αρνάκι.

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο κανελόνια
  • 1/2 κιλό αρνάκι ψητό, κομμένο σε κιμά
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουτί χυμό ντομάτας
  • 1 φλιτζ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο τριμμένο

Για την μπεσαμέλ

  • 6 κουταλιές βιτάμ
  • 6 κουταλιές αλεύρι
  • 2 - 3 ποτήρια γάλα χλιαρό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • Τι κάνουμε:

Προετοιμασία μπεσαμέλ:
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.

Προετοιμασία γέμισης:
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βιτάμ, προσθέτουμε τον κιμά από το αρνάκι, τα σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί και τα αφήνουμε μέχρις ότου εξατμισθεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τα σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή παρμεζάνα, έπειτα το αβγό και 2-3 κουταλιές από την μπεσαμέλ.

Βράζουμε τα κανελόνια σε αλατισμένο νερό, για 5 λεπτά περίπου, μαζί με 2 κουταλιές λάδι. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε λίγο για να κρυώσουν.

Με ένα κουτάλι παίρνουμε από τη γέμιση και γεμίζουμε τα κανελόνια. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, στρωμένο με λαδόκολλα, φροντίζοντας να είναι το ένα πλάι στο άλλο.

Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 45 λεπτά, μέχρι τα κανελόνια να μαλακώσουν.

Συμβουλή

Οταν τα σερβίρουμε, αν θέλουμε, μπορούμε να τα γαρνίρουμε με λιωμένα τυριά και φύλλα μαϊντανού.

Το κατάλληλο κρασί: Λευκό Αθήρι