Πουγκιά με αρνάκι και κους-κους

27.08.2009
Πουγκιά όχι για πολύτιμα πράγματα, αλλά με πολύτιμη γεύση!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
  • 1 κιλό αρνάκι ψητό
  • 1/2 κιλό κους-κους ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 3 αβγά βραστά
  • 1 αβγό φρέσκο
  • 3-4 κομμάτια λιαστή ντομάτα
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 3 κουταλιές αλεύρι
  • 1-2 ποτήρια γάλα χλιαρό
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο

Τι κάνουμε:

Προετοιμασία μπεσαμέλ:
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ και ρίχνουμε το αλεύρι, λίγο λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο και τελευταίο το τυρί. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.

Προετοιμασία γέμισης:
Βάζουμε το κους-κους σε ένα σουρωτήρι και το βουτάμε για 5 λεπτά σε ένα μπολ με νερό. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε 2 κουταλιές βιτάμ με το κρεμμύδι, αφού πρώτα το ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε το αρνάκι κομμένο σε κομματάκια, το ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, κατόπιν ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε τα υλικά στη φωτιά, μέχρις ότου εξατμισθεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε μέσα την μπεσαμέλ, τη λιαστή ντομάτα ψιλοκομμένη, τα βραστά αβγά ψιλοκομμένα, το πιπέρι και τέλος το κους-κους. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.

Ετοιμασία πουγκιών:
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας με τον πλάστη και το κόβουμε σε 4 κομμάτια. Με ένα πινέλο αλείφουμε λίγο βιτάμ στο κάθε κομμάτι της σφολιάτας και βάζουμε στο κέντρο τόση ποσότητα γέμισης, όση χρειάζεται για να μπορούμε να κλείσουμε το φύλλο σαν πουγκί. Τα βάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για 45 λεπτά. Χτυπάμε το αβγό και μόλις περάσει ο μισός χρόνος ψησίματος, το αλείφουμε με ένα πινέλο πάνω στα πουγκιά. Σερβίρουμε σε πιατέλα, γαρνιρισμένα με ροδέλες πράσινης πιπεριάς.

Συμβουλή

Μπορούμε κατά το ψήσιμο να αντικαταστήσουμε το αβγό, με το οποίο αλείφουμε τη σφολιάτα, με νερό.

Το κατάλληλο κρασί: Ερυθρό cabernet

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ