Κουρκουμπίνια

05.08.2009
Η χαρά των παιδιών!

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1/3 φλιτζ. σπορέλαιο
  • 1/3 φλιτζ. Βιτάμ
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • 3 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Τι κάνουμε:

Αλείφουμε με Βιτάμ τα φύλλα και τα στρώνουμε δύο-δύο. Στη συνέχεια τα διπλώνουμε στη μέση και κατόπιν τα τυλίγουμε σε ένα σφιχτό ρολό, μακρύ σαν μπαστούνι.

Μόλις τελειώσουμε το τύλιγμα, βρέχουμε την άκρη των φύλλων σε όλο τους το μήκος, έτσι ώστε να κολλήσουν και να κλείσουν καλά.

Βάζουμε τα ρολά στο ψυγείο για να σφίξουν κι ύστερα τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, σαν μπουκίτσες.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε μπόλικο λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε τα κομματάκια των φύλλων και τα αφήνουμε να τηγανιστούν μέχρι να ροδίσουν καλά. Κατόπιν τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ένα μπολ ή σε μια βαθιά πιατέλα, αφού πρώτα στρώσουμε απορροφητικό χαρτί, ώστε να στραγγίσει το πολύ λάδι.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και τη βανίλια και τα αφήνουμε βράσουν για 5 λεπτά.

Αφαιρούμε από την πιατέλα το χαρτί και ρίχνουμε το σιρόπι.

Αφήνουμε τα κουρκουμπίνια έως ότου απορροφήσουν όλο το σιρόπι. Ενας άλλος τρόπος για να σιροπιάσουμε τα γλυκά μας, είναι να τα ρίξουμε λίγα-λίγα μέσα στην κατσαρόλα, να τα αφήσουμε να απορροφήσουν σιρόπι και κατόπιν να τα βγάλουμε με τρυπητή κουτάλα σε μια πιατέλα.

Συμβουλή
Για να διατηρηθούν τα κουρκουμπίνια κριτσανιστά, δεν πρέπει να τα σκεπάσουμε.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Μοσχάτο Πατρών.