Τι έχουμε:
- 1/2 κιλό γαρίδες μεγάλες
- 200 γραμ. φέτα
- 4 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1 ποτηράκι ούζο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά ξηρά μυρωδικά
- πιπέρι
Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, χωρίς να αφαιρέσουμε το κέλυφος, τις πλένουμε καλά με κρύο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Καθαρίζουμε το κρεμμυδάκι από τα εξωτερικά του φύλλα, το περνάμε στο μπλέντερ να γίνει πολτός και το αδειάζουμε σε ένα μπολ. Κατόπιν ρίχνουμε στο μπολ τις γαρίδες και το σκόρδο, αφού το ψιλοκόψουμε.
Σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο, για 15 λεπτά περίπου, ώστε να μαριναριστούν οι γαρίδες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο ανάβοντας και το γκριλ.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και στραγγίζουμε τα υγρά που έχουν βγει από το κρεμμυδάκι.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και μόλις κάψει ρίχνουμε το μείγμα με τις γαρίδες, τα ξηρά μυρωδικά, το πιπέρι και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι οι γαρίδες να ροδίσουν. Μόλις ροδίσουν, τις σβήνουμε με το ούζο και τις αφήνουμε να σιγοψηθούν για 5 λεπτά περίπου, ώστε να ενωθούν με τη μυρωδιά του ούζου, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη πιρούνα.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μοιράζουμε τις γαρίδες σε ατομικά πήλινα σαγανάκια ή βάζουμε όλες τις γαρίδες σε ένα μεγάλο πήλινο ταψάκι και τρίβουμε από πάνω με τα δάχτυλά μας τη φέτα.
Βάζουμε τα σαγανάκια κάτω από το γκρίλ του φούρνου. Οταν αρχίσει να λιώνει η φέτα, τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε αμέσως, γαρνιρισμένες με μαϊντανό ή δυόσμο.
Συμβουλή
Τις γαρίδες δεν τις μαρινάρουμε πολλή ώρα γιατί χάνουν το άρωμά τους.
το κατάλληλο κρασί Λευκό Αθήρι.