Φωλιά παρμεζάνας με κοτόπουλο

15.10.2009
Εντυπωσιακή σαλάτα ή πρώτο πιάτο.

Τι έχουμε:

  • 1/2 κιλό κοτόπουλο στήθος
  • 300 γραμ. παρμεζάνα
  • 1 μαρούλι
  • 4 κουταλιές Βιτάμ
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 2 κουταλιές μπαλσάμικο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε από τις πέτσες και ξεπλένουμε το στήθος του κοτόπουλου με κρύο νερό.

Κατόπιν το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια, σαν μπουκιές.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μπαλσάμικο, το αλάτι το πιπέρι και προσθέτουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου. Βάζουμε το μπολ με το κοτόπουλο στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη, αν το μπολ μας δεν έχει καπάκι, να μαριναριστεί και να μαλακώσει.

Τρίβουμε την παρμεζάνα με το χονδρό μέρος του τρίφτη.

Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το Βιτάμ σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε την τριμμένη παρμεζάνα να λιώσει και να γίνει σαν μια κρέπα. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε για 2 λεπτά να κρυώσει η κρέπα της παρμεζάνας.

Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ και τη βάζουμε ανάποδα πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Αδειάζουμε πάνω στη φόρμα, σαν ομελέτα, την κρέπα της παρμεζάνας, να πέσει στα τοιχώματα της φόρμας ασύμμετρα και αφήνουμε να κρυώσει.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο Βιτάμ έως ότου ψηθεί και το σβήνουμε με το κρασί. Πλένουμε το μαρούλι, το στεγνώνουμε και το χοντροκόβουμε με τα χέρια μας.

Σε ένα πιάτο αναποδογυρίζουμε την κρέπα της παρμεζάνας που μοιάζει με φωλιά, ρίχνουμε μέσα το μαρούλι και τα κομματάκια του κοτόπουλου και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε να ψήσουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψάκι αντί να το σοτάρουμε.

το κατάλληλο κρασί Κόκκινο Μαλαγουζιά.