Πανακότα βερίκοκο

12.08.2010

Υλικά

  • 400 γραμμ. βερίκοκα (χωρίς τα κουκούτσια ζυγισμένα)
  • 80 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 γραμμ. γάλα
  • 10 γραμμ. ζελατίνης

Για τη σος:

  • 200 γραμμ. ώριμα βερίκοκα (χωρίς τα κουκούτσια ζυγισμένα)
  • 40 γραμμ. ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Κόβετε τα βερίκοκα σε φέτες ή μικρά κομμάτια και τα χτυπάτε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός. Προς το τέλος προσθέτετε και τη ζάχαρη, να γίνουν σχεδόν κρέμα.

2. Σε ένα μπολάκι αφήνετε τις ζελατίνες να μαλακώσουν σε λίγο κρύο νερό.

3. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα και, μόλις πάρει μια βράση, το κατεβάζετε από τη φωτιά.

4. Στραγγίζετε με το χέρι τα φύλλα της ζελατίνης και τα ρίχνετε στο γάλα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα να ενοποιηθούν.

5. Προσθέτετε και τα βερίκοκα και ανακατεύετε ξανά.

6. Ρίχνετε την κρέμα σε μπολάκια ή, αν έχετε φόρμες για κρέμα καραμελέ, τις προτιμάτε ώστε να τις αναποδογυρίσετε όταν θα είμαστε έτοιμοι.

7. Αφήνετε την πανακότα στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή ακόμη και για ένα βράδυ εάν μπορείτε, ώστε να παγώσει και να σταθεροποιηθεί.

Για τη σος:

1. Στο μπλέντερ χτυπάτε και τα υπόλοιπα βερίκοκα κομμένα σε μικρά κομμάτια με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια κρέμα.

2. Βάζετε την κρέμα σε ένα κατσαρόλι και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για 2-3 λεπτά για να ζεσταθεί (δεν τη βράζετε!).

Εάν έχετε χρησιμοποιήσει φορμάκια για κρέμα καραμελέ, αφού τα βγάλετε από το ψυγείο, τα βυθίζετε για μερικά δευτερόλεπτα σε καυτό νερό, τα αναποδογυρίζετε κατευθείαν σε πιάτα ή πιατέλα και ξεφορμάρετε πανεύκολα. Γαρνίρετε από πάνω με τη σος. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει απλά μπολ, είτε περιχύνετε με τη σος ή τα βάζετε σε πιάτα και στολίζετε με την πορτοκαλί κρέμα το πιάτο!