Παραδοσιακό γλυκό σε νέο περιτύλιγμα...
Τι έχουμε:
- 1/2 φλιτζ. αμυγδαλόψιχα
- 1/4 φλιτζ. σταφίδες
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 φλιτζ. βιτάμ
- 2 φλιτζ. ζάχαρη
- 2 φλιτζ. νερό
- 2 φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουταλιά κανέλα
- 1/4 κουταλιού γαρύφαλλο τριμμένο
- Για το γαρνίρισμα:
- 1 φλιτζ. ζάχαρη
- φλιτζ. νερό
- 5 φέτες πορτοκαλιού
- κανέλα
- ξύσμα πορτοκαλιού
Τι κάνουμε:
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βιτάμ και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε το μείγμα.
Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το χυμό και τη φλούδα πορτοκαλιού και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν ένα μέτριο σιρόπι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το σιρόπι σιγά - σιγά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσεκτικά να μην καούμε, γιατί το σιμιγδάλι πετάγεται όταν πέφτει το σιρόπι. Ανακατεύουμε έως ότου απορροφηθεί.
Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το χαλβά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει και να αρχίσει να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
Κατεβάζουμε το χαλβά από τη φωτιά, τον βάζουμε σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γαρνίρισμα:
Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά ένα τηγάνι και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό, μέχρι να γίνουν καραμέλα. Βουτάμε για λίγο τις φέτες πορτοκαλιού γυρίζοντάς τες και από τις δυο πλευρές.
Τις βγάζουμε και τις κόβουμε στα τέσσερα.
Ξεφορμάρουμε το χαλβά σε μια πιατέλα και στρώνουμε τις φέτες επάνω του.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Το κατάλληλο κρασί: Βισάντο, από τις λευκές ποικιλίες της Σαντορίνης Ασύρτικο και Αϊδάνι.