Μουσακάς νηστίσιμος

08.10.2009
Ένα φαγητό, το ίδιο γευστικό και απολαυστικό, ακόμη κι όταν είναι νηστίσιμο!

Ένα φαγητό, το ίδιο γευστικό και απολαυστικό, ακόμη κι όταν είναι νηστίσιμο!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μελιτζάνες
  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κιλό μανιτάρια φρέσκα ή
  • 750 γραμ. κονσέρβα
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 πακετάκι βιτάμ
  • 500 γρ. ντοματάκια
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • 2 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τις μελιτζάνες:

  • 2 κουταλιές αλάτι χοντρό
  • 5 κουταλιές αλεύρι
  • λάδι ελιάς για το τηγάνισμα

Τι κάνουμε:

Από την προηγούμενη μέρα, πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις αλατίζουμε, πασπαλίζοντάς τες ελαφρά με τα δάχτυλά μας.

Την επόμενη μέρα, τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

Βράζουμε τις πατάτες έως ότου μαλακώσουν. Όταν στραγγίξουν οι μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε, τις αλευρώνουμε ελαφρά και τις τηγανίζουμε. Τις βγάζουμε από το τηγάνι και τις βάζουμε σε μια πιατέλα που έχουμε στρώσει χαρτί κουζίνας, για να απορροφηθεί το λάδι που έχουν ρουφήξει.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι, βάζουμε το βιτάμ και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, ώσπου να ροδίσουν.

Σβήνουμε το μείγμα με το κρασί, αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου, έως ότου εξατμισθεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματάκια και τον υπόλοιπο ζωμό.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις λιώνουμε ώστε να γίνουν πουρές, προσθέτουμε τον μισό ζωμό και ανακατεύουμε το μείγμα.

Σε ένα ταψί, στρώνουμε μια λαδόκολλα και βάζουμε τις μελιτζάνες, τη μία πάνω στην άλλη. Επειτα βάζουμε το μείγμα με τα ντοματάκια και τελευταίο στρώνουμε τον πουρέ της πατάτας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180ο C, για 45 λεπτά περίπου.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νεμέας.