Yλικά
- 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 κουτ. σούπας ξίδι
- 3-4 δαφνόφυλλα
- λίγο δεντρολίβανο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο αλεύρι για το τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει την πέτσα από το συκώτι και να μας το κόψει σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε το συκώτι αλευρωμένο. (Πρέπει να μείνει ζουμερό και να μην καεί.) Κατόπιν, καθαρίζουμε το ελαιόλαδο από τα υπολείμματα του τηγανίσματος και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι να καβουρντιστεί, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό, τη δάφνη και το δεντρολίβανο. Αφήνουμε τη σάλτσα να πάρει μια δυο βράσεις να δέσει και περιχύνουμε με αυτήν το συκώτι. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια δεντρολίβανου και σερβίρουμε.
Σημ.: Κάθε Πέμπτη, η μητέρα μου φτιάχνει απαραιτήτως συκώτι μαρινάτο. Γυρνάει το πρωί από τον κρεοπώλη και βάζει το συκώτι σε έναν ταβά. Ακολουθεί την παραπάνω συνταγή. Αφήνει το φαγητό να σιγοβράσει και να μείνει με το λαδάκι του. Στο πλάι σερβίρει πάντα έναν βελούδινο βουτυράτο πουρέ. Αυτό το πιάτο μού ετοιμάζει όταν ανεβαίνω για μια δυο μέρες στη Θεσσαλονίκη, και ζω την απόλυτη ευτυχία. Αν δεν σας αρέσει το μοσχαρίσιο συκώτι, αντικαταστήστε το με συκωτάκια κοτόπουλου ή ακόμη και με φιλετάκια κοτόπουλου ή χοιρινού.