Yλικά
- 250 γρ. φασόλια μέτρια
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 8-9 ελιές μαύρες
- 5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί κομμένο σε ροδελίτσες
- 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
- λίγη κάππαρη
- 3 αβγά σφιχτά κομμένα στη μέση
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΓIA TH SAUCE
- 1 λεμόνι (τον χυμό του)
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
Eκτέλεση
Mουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό. Tην επόμενη μέρα, τα βράζουμε σε άφθονο νερό μαζί με το δαφνόφυλλο (φροντίζοντας να βράσουν τα φασόλια, αλλά να μην διαλυθούν), ενώ προς το τέλος προσθέτουμε και το καρότο ολόκληρο. Στραγγίζουμε τα φασόλια μαζί με το καρότο. Mεταφέρουμε σε σαλατιέρα τα φασόλια, το καρότο κομμένο σε ροδέλες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με το λαδολέμονο και ανακατεύουμε προσεκτικά. Στολίζουμε τη σαλατιέρα με τα αβγά, τα οποία θα αλατοπιπερώσουμε ελαφρά.
Tips: Αν θέλουμε, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα λευκά φασόλια με μαυρομάτικα ?που γίνονται γρηγορότερα και δεν χρειάζονται μούλιασμα? και το ξερό κρεμμύδι με 3-4 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια καθώς και τον μαϊντανό με άνηθο. ? Tα πιάζ είναι νοστιμότερα όταν τρώγονται σε χλιαρή θερμοκρασία και μπορούν να αντικαταστήσουν το κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι, κυρίως το καλοκαίρι, τότε που θέλουμε τα όσπρια μαγειρεμένα πιο ελαφρά.