Νουά με δαμάσκηνα

09.07.2009
Για κάθε τραπέζι!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό χοιρινό νουά
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ξερά
  • 15 δαμάσκηνα ξερά
  • 1 κλωναράκι σέλινο
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 1 ποτήρι μπράντι
  • δάφνη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • σπάγκο
  • λαδόκολλα

Τι κάνουμε:

Πλένουμε και ανοίγουμε το χοιρινό σε μια μεγάλη φέτα και το βάζουμε σε ένα μπολ με τα κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, το σέλινο ψιλοκομμένο, το κρέας και τα σκεπάζουμε με το κρασί.

Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη, το βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί, μέχρι την επόμενη μέρα.

Σε ένα μικρό μπολ αφήνουμε τα δαμάσκηνα να μουσκέψουν μέσα στο μπράντι.

Την επόμενη μέρα, βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το κρέας και τα κρεμμύδια από το μπολ της μαρινάρας και τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο και αντικολλητικό τηγάνι με το βιτάμ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.

Συγχρόνως βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τα υγρά από τη μαρινάρα και στη συνέχεια σβήνουμε με αυτά το κρέας.

Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, βγάζουμε το κρέας από το τηγάνι και το απλώνουμε σε ένα ταψί.

Στη μέση του κρέατος, βάζουμε τα δαμάσκηνα αφού τα έχουμε πρώτα στραγγίσει και τους έχουμε βγάλει τα κουκούτσια, τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε με τον σπάγκο.

Προσθέτουμε στο ταψί την σάλτσα από τo τηγάνι, τη δάφνη, το αλάτι, το πιπέρι, το σκεπάζουμε με τη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180oC στον προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες.

Οταν το νουά ψηθεί, το βγάζουμε σε μια μεγάλη πιατέλα, το κόβουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα.

Συμβουλή
Μπορούμε να μουλιάσουμε τα δαμάσκηνα σε ένα ποτήρι κρασί αντί σε μπράντι.

το κατάλληλο κρασί Νεμέα παλαιωμένη.