Λέγεται ότι το έφερε στην Ευρώπη ο Κολόμβος και έγινε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο από Ισπανούς και Πορτογάλους εξερευνητές. Αγαπήθηκε όσο λίγα λαχανικά και... πήρε μέρος σε αμέτρητες συνταγές: λαδερά, τηγανητά, φούρνου, κατσαρόλας, αλλά και σε πίτες και γλυκά. Τα κυριότερα και πιο γνωστά είδη του είναι:
Η κοινή κολοκυθιά: Οι καρποί της είναι τα γνωστά κολοκυθάκια, που τρώγονται σε πολλές παραλλαγές. Συλλέγονται όταν φτάσουν σε συγκεκριμένο μέγεθος ή όταν είναι ακόμα σχετικά μικρά. Εκτός από τον καρπό χρησιμοποιούμε και τα άνθη, με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικές συνταγές.
Κολοκύθα ή νεροκολοκύθα: Ο καρπός της είναι ογκώδης και φτάνει πολλές φορές και τα 50 κιλά. Χρησιμοποιείται για γλυκά, πίτες "γλυκές ή αλμυρές", αλλά και για διακοσμητικούς σκοπούς.
Η γλυκιά κολοκυθιά: Ωριμάζει τους καρπούς της το φθινόπωρο και αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες. Με αυτήν παρασκευάζονται διάφορες πίτες.
Τέλος, είναι η φλασκιά, που οι καρποί της έχουν χαρακτηριστικό σχήμα και, όταν ξεραθούν, βάφονται και χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς λόγους. Συλλέγονται όταν φτάσουν σε συγκεκριμένο μέγεθος ή όταν είναι ακόμα σχετικά μικροί. Τρώγονται μαγειρεμένοι σε πολλές παραλλαγές. Χρησιμοποιούμε και τα άνθη, με τα οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικές συνταγές.
Διατροφική αξία
- Χαλκός
- Μαγνήσιο
- Μαγγάνιο
- Φώσφορο
- Κάλιο
- Βιταμίνη C, Β6, Α, Κ
- Υδατάνθρακες
- Πρωτεΐνες
Ποιοι να τα αποφεύγουν
Τα κολοκυθάκια περιέχουν μικρές ποσότητες οξαλικών οξέων, τα οποία, όταν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στα υγρά του οργανισμού, κρυσταλλοποιούνται και προκαλούν διαταραχές στην υγεία. Επομένως, τα άτομα με προβλήματα στους νεφρούς ή στη χοληδόχο κύστη πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση κολοκυθιών, όπως και τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη ασβεστίου, επειδή τα οξαλικά μειώνουν την απορρόφησή του.
Κάνουν καλό...
Η κατανάλωση κολοκυθιών μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχουν συνεισφέρουν άμεσα ή έμμεσα στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων. Λειτουργούν θεραπευτικά σε άτομα με υπέρταση, οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τέλος, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης, περιλαμβάνονται σε πολλές δίαιτες, γιατί είναι πλούσια σε νερό και έχουν λίγες θερμίδες.
Τι να προσέξω
Πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο χωρίς προηγουμένως να έχουν πλυθεί. Έτσι διατηρούνται για περίπου μία εβδομάδα.