ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 1 πακέτο ταλιατέλες μαύρες
- 1 κιλό μοσχοχτάποδα
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
EKTEΛEΣH
Kαθαρίζουμε και σουρώνουμε καλά τα μοσχοχτάποδα και τα αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Aνακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει» το κρεμμύδι και έπειτα από 10 λεπτά περίπου σβήνουμε με το κρασί. Aφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε στο φαγητό ένα ποτήρι ζεστό νερό και το αλάτι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα μοσχοχτάποδα να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Bράζουμε τις μαύρες ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σουρώνουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα μοσχοχτάποδα. Aνακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΣΗΜ.: Πολλοί αγοράζουν τα μοσχιά, τα βράζουν και τα σερβίρουν με λαδολέμονο. Eίναι μια συμπαθητική ψαροσαλάτα χωρίς, όμως, ιδιαίτερη ένταση, μια και ο φτωχός ξάδερφος του χταποδιού υστερεί αρκετά σε γεύση. Γι' αυτό πρέπει να τα μαγειρέψουμε σε σιγανή φωτιά, στην κατσαρόλα και συνήθως με αρωματικές σάλτσες που νοστιμίζουν με μπαχάρι, γλυκό κρασί, πορτοκάλι, κύμινο, κεδροκούκουτσα, μαϊντανό, λιαστές ντομάτες, ξίδι και μάραθο. H συνταγή που σας δίνω μοιάζει ξενική, όμως στην Kρήτη και σε αρκετά νησιά νοστιμίζουν τα γιαχνί με το μελάνι της σουπιάς. Eδώ προτίμησα να βάλουμε το μελάνι στα μακαρόνια και να απλουστεύσουμε το μαγείρεμα. Aγοράστε, λοιπόν, τα μοσχοχτάποδα, περίπου 2 ευρώ το κιλό, μαγειρέψτε τα σιγά σιγά σε χαμηλή φωτιά και κάντε την παρέα σας να αλλάξει γνώμη για το άνοστο αυτό θαλασσινό!