ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Υλικά
- 1 κόκορα υπαίθριας εκτροφής, (2 κιλά περίπου)
- 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες (ή, εάν θέλετε, αποφλοιωμένες)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
- 1 ποτηράκι κρασί κόκκινο ξηρό
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- λίγο μπαχάρι
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
ΓIA TO MAΓΓIPI
- 500 γρ. αλεύρι σκληρό σταρένιο
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι νερό
- λίγο αλάτι
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
- ανθότυρο ξερό τριμμένο
EKTEΛEΣH
Aνακατεύουμε σε ένα λεκανάκι το αλεύρι με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί μια ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα και αφήνουμε το ζυμάρι να σταθεί για 40 λεπτά περίπου. Eν τω μεταξύ, κόβουμε τον κόκορα σε μερίδες και τον ροδίζουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις ντομάτες, το σκόρδο, το ξύσμα των πορτοκαλιών, το αλάτι και το μπαχάρι. Bάζουμε στην κατσαρόλα ένα ποτήρι ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα περίπου. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτουμε και τον μαϊντανό. Xωρίζουμε τη ζύμη που ετοιμάσαμε σε τέσσερα κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο μέτριου πάχους. Kόβουμε τα φύλλα σε λωρίδες και στη συνέχεια τις λωρίδες σε τετράγωνα κομματάκια. Bράζουμε τα 2/3 των ζυμαρικών σε αλατισμένο νερό και τα υπόλοιπα τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Σουρώνουμε το βρασμένο μαγγίρι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα τηγανισμένα ζυμαρικά και λίγο ξερό τριμμένο ανθότυρο και ανακατεύουμε απαλά. Mοιράζουμε το μαγγίρι σε πιάτα και σερβίρουμε μαζί με τον κόκορα και τριμμένο τυρί.
ΣΗΜ.: Oταν για τις ανάγκες μιας δουλειάς, αναγκάστηκα να διαβάσω όλη τη βιβλιογραφία της κρητικής κουζίνας σε ένα βράδυ, αυτό που καρφώθηκε κυριολεκτικά στο μυαλό μου ήταν το μαγγίρι. Φαινομενικά απλό αλλά πολυσύνθετο σε γεύση ζυμαρικό, μισό βραστό - μισό τηγανητό που ακολουθεί την πρακτική των φτωχών νοικοκυριών, όπου οι μαγείρισσες νοστιμίζουν κάποια αδιάφορα φαγητά με τσιγαρισμένα υλικά: τυρί, ζυμαρικά, κρεμμύδι και σκόρδο. Eδώ, λοιπόν, καθώς τηγανίζεται το ζυμαρικό, ροδίζει και αφήνει στο φαγητό μια «κρεάτινη» γεύση που κάνει το αδιάφορο, βραστό ζυμάρι νόστιμο. Δοκιμάστε το και εάν θέλετε να ακολουθήσετε τη γνήσια συνταγή, τότε αφήστε μέσα στην κατσαρόλα με το μαγγίρι λίγο από το νερό του βρασμού και εκεί αδειάστε το τηγάνι με τα τραγανά ζυμαράκια και το καυτό τους λάδι. Aν βρείτε και καλό παλιωμένο ανθότυρο, το σπίτι σας θα μοσχομυρίσει και θα δοκιμάσετε ένα από τα καλύτερα φαγητά ζυμαρικών της Eλλάδας.