Αρακάς: Τρώγεται σαν λαχανικό

04.04.2011
Ο αρακάς στην ξερή του μορφή αποτελούσε τρόφιμο από τους αρχαίους χρόνους. Tον αποφεύγουμε όταν κάνουμε δίαιτα, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας, όμως, αγνοούμε ότι μπορεί να προστατέψει τα κύτταρά μας από τη φθορά του χρόνου.

Ο αρακάς στην ξερή του μορφή αποτελούσε τρόφιμο από τους αρχαίους χρόνους. Οι Κινέζοι φαίνεται να τον καταναλώνουν από το 2ο αιώνα π.X. Πρέπει δε να ήταν οι πρώτοι που τον κατανάλωναν φρέσκο. Το 19ο αιώνα ο μοναχός και βοτανολόγος Μέντελ χρησιμοποιούσε τα μπιζέλια για πειράματα αναπαραγωγής και κληρονομικότητας. Σήμερα συνήθως τον αποφεύγουμε όταν κάνουμε δίαιτα, εξαιτίας της υψηλής θερμιδικής του αξίας. Όμως, αγνοούμε ότι μπορεί να προστατέψει τα κύτταρά μας από τη φθορά του χρόνου.

Διατροφική αξία

Περιέχει:

  • Πρωτεΐνη
  • Βιταμίνες Κ και C
  • Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β6
  • Φυλλικό οξύ
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Σίδηρο
  • Μαγνήσιο και ψευδάργυρο

Ποιοί να τον αποφεύγουν
Οι νεφροπαθείς και οι διαβητικοί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, κάλιο και φώσφορο. Όσοι έχουν ανεβασμένα επίπεδα ουρικού οξέος.

Κάνει καλό...

  • Σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  • Σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας.
  • Λόγω της βιταμίνης Κ, βοηθάει στη διατήρηση των οστών, γι’ αυτό, ειδικά άτομα με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, όπως και οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να επωφεληθούν αν συμπεριλάβουν τον αρακά στη δίαιτά τους.
  • Η βιταμίνη C που περιέχει είναι απαραίτητη για την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες και είναι ωφέλιμος για την όραση και σε άτομα με καρδιακές παθήσεις.

Τι να προσέξω...

  • Να καταναλώνεται 24 ώρες μετά τη συγκομιδή του, διαφορετικά χάνει το 20% των θρεπτικών συστατικών του. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί προτιμούν τον κατεψυγμένο.
  • Για την καλύτερη απορρόφηση των συστατικών του αρακά από τον οργανισμό σας, να προσθέτετε κατά το μαγείρεμα μυρωδικά πλούσια σε οξειδωτικά, όπως άνηθο, μαϊντανό, φρέσκο κρεμμυδάκι.
  • Να φυλάσσεται στο ψυγείο, διότι η ζέστη προκαλεί αλλοιώσεις στα σάκχαρά του.
  • Καλό είναι να τον ζεματίσετε για 1-2 λεπτά πριν τον καταψύξετε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ