Τι έχουμε:
- 1 κιλό βύσσινα, όχι πολύ ώριμα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 1/2 λεμόνι
- 2 βανίλιες
- νερό
Τι κάνουμε:
- Καθαρίζουμε τα βύσσινα από τα φύλλα και τα κοτσάνια τους, τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και τα πλένουμε πολύ καλά.
- Με το ειδικό εργαλείο, αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια. Αν δεν έχουμε το εργαλείο, μπορούμε να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια και με μια φουρκέτα μαλλιών.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα βύσσινα, μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να τα σκεπάσει.
- Τα αφήνουμε να βράσουν, σε σιγανή φωτιά, για μία ώρα περίπου. Κατόπιν, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε όλο το βράδυ.
- Την επόμενη μέρα, συνεχίζουμε το βράσιμο και μόλις δέσει το σιρόπι, προσθέτουμε τις βανίλιες και τον μισό χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε το γλυκό και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω στη σβησμένη εστία.
- Μόλις το γλυκό κρυώσει, ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε πάλι ελαφρά και βάζουμε το γλυκό μέσα σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο.
- Αποθηκεύουμε το βάζο σε δροσερό μέρος ή μέσα στο ψυγείο.
Συμβουλή
Αν βάλουμε 2 κουταλιές σιρόπι μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό, φτιάχνουμε μια υπέροχη βυσσινάδα.
Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.