Αμυγδαλοκαρυδόπιτα

17.09.2009
Τέλειος συνδυασμός!

Τι έχουμε:

  • 1 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 1 1/2 φλιτζ. καρύδια
  • 7 αβγά
  • 1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 φλιτζ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • βιτάμ για το άλειμμα

Για το γαρνίρισμα:

  • 1 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 1 φλιτζ. καρύδια
  • Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζ. νερό
  • το χυμό από 1/2 λεμόνι

Τι κάνουμε:

Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα κοπανίζουμε στο γουδί, μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Κατόπιν τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Χωρίζουμε τους κρόκους των αβγών από τα ασπράδια.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών, τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των καρυδιών.

Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με την τριμμένη φρυγανιά.

Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε καλά ένα ανοξείδωτο μπολ, ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το αναδευτήρι, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά, μέσα στη μαρέγκα, εναλλάξ τους χτυπημένους κρόκους και την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα απαλά και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με βιτάμ και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μισή ώρα.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό του λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το περιχύνουμε με σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Κοπανίζουμε στο γουδί, σε μικρά κομμάτια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε για το γαρνίρισμα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, σε ένα παχύ στρώμα, σε όλη την επιφάνεια του γλυκού.

Συμβουλή
Για να απορροφήσει η αμυγδαλοκαρυδόπιτα όσο το δυνατόν περισσότερο σιρόπι, θα πρέπει το σιρόπι να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ