Τιραμισού

16.07.2009
Στα Ιταλικά σημαίνει «σήκωσέ με»!

Τι έχουμε:

  • 6 κρόκους αβγών
  • 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1 1/4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1 1/4 φλιτζ. τυρί κρέμα
  • 2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ
  • 5 φλιτζ. καφέ εσπρέσο
  • 1 μικρό κουτί γάλα εβαπορέ
  • 1 ποτηράκι λικέρ

Για το γαρνίρισμα:

  • 3 κουταλιές σοκολάτα σκόνη
  • 2 κουταλιές εσπρέσο σκόνη

Τι κάνουμε:

Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε σε μπεν μαρί τους κρόκους, μαζί με τη ζάχαρη και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε συνεχώς, για περίπου πέντε λεπτά.

Στη συνέχεια κατεβάζουμε το μείγμα από το φωτιά και το χτυπάμε με το αναδευτήρι των αβγών, μέχρι να πάρει όγκο και να ασπρίσει. Κατόπιν ρίχνουμε το τυρί και ανακατεύουμε πάλι, έως ότου τα υλικά ομογενοποιηθούν.

Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, αφού πρώτα βεβαιωθούμε ότι είναι καλά παγωμένη, μέχρι να γίνει μια αρκετά σφιχτή κρέμα και στη συνέχεια, τη ρίχνουμε προσεκτικά στο μείγμα των αβγών, ανακατεύοντας καλά, ώστε να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν μια κρέμα.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τον καφέ, το γάλα, το λικέρ και τα ανακατεύουμε καλά.

Βουτάμε ένα-ένα τα σαβουαγιάρ στο διάλυμα του καφέ και είτε τα στρώνουμε σε μια φόρμα με έλασμα, είτε τα μοιράζουμε και τα στρώνουμε σε φλιτζάνια του τσαγιού. Κατόπιν απλώνουμε με μια μικρή σπάτουλα μια στρώση κρέμας πάνω από τα σαβουαγιάρ και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, για δύο φορές ακόμη, φροντίζοντας να τελειώσουμε με μια λεπτή στρώση κρέμας.

Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, σκεπάζουμε τη φόρμα ή τα φλιτζάνια με πλαστική μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο, για τουλάχιστον πέντε ώρες.

Οταν θέλουμε να σερβίρουμε, ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τη σκόνη σοκολάτα με τη σκόνη εσπρέσο και πασπαλίζουμε με αυτήν την επιφάνεια του τιραμισού.

Συμβουλή

Δεν πρέπει να πασπαλιστεί το γλυκό εξαρχής, γιατί όταν θα μπει στο ψυγείο, η σκόνη θα απορροφήσει υγρασία από την κρέμα. Ετσι πασπαλίζουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.