Μπιφτέκια με σος μαγιονέζας και τζίντζερ

25.06.2009
Το τζίντζερ δίνει στη μαγιονέζα Hellmanns Light πιπεράτη γεύση!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζ. μπίρα
  • 3 ντομάτες
  • 2 κρεμμύδια
  • 6 φύλλα μαρουλιού
  • 7 κουταλάκια βιτάμ
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 1/2 κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη

Για τη σος μαγιονέζας:

  • 1 1/2 φλιτζ. μαγιονέζα Hellmanns Light
  • 1 κομμάτι τζίντζερ

Τι κάνουμε:
Ξεφλουδίζουμε το τζίντζερ, το τρίβουμε, το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τη μαγιονέζα Hellmanns Light και αφού τα ανακατέψουμε, σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα μαζί με τη ρίγανη, την μπίρα, το αλάτι και το πιπέρι, ούτως ώστε να γίνουν τα υλικά μας ομοιογενής ζύμη. Κατόπιν χωρίζουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη, σε 6-7 μπαλάκια και πλάθουμε το καθένα σε μπιφτέκι, κλείνοντας μέσα ένα κουταλάκι βιτάμ.

Μόλις τα πλάσουμε όλα, τα αλείφουμε με το λάδι, τα βάζουμε σε μια πιατέλα, τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και βάζουμε την πιατέλα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε στο φούρνο το γκριλ.

Βάζουμε μια σχάρα μέσα σε ένα ταψί και ακουμπάμε επάνω στη σχάρα τα μπιφτέκια, το ένα δίπλα στο άλλο. Τα βάζουμε στο γκριλ και τα αφήνουμε να ψηθούν, για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά, αν τα θέλουμε μέτρια ψημένα, ή για περίπου δέκα λεπτά, αν τα θέλουμε καλοψημένα.

Οσο τα μπιφτέκια ψήνονται, πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε στη μέση, τις αλείφουμε με το λάδι και το ξίδι και βάζουμε κάθε κομμάτι επάνω σε κάθε μπιφτέκι, 1-2 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο, ώστε να ψηθούν μαζί.

Εν τω μεταξύ, πλένουμε τα φύλλα του μαρουλιού, τα σκουπίζουμε προσεχτικά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα στρώνουμε στα πιάτα.

Μόλις τα μπιφτέκια ψηθούν, βάζουμε σε κάθε πιάτο ένα μπιφτέκι, τοποθετούμε δίπλα του, ένα μπολάκι με τη σος μαγιονέζας και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε τα μπιφτέκια με μαύρο σταρένιο ψωμί.

Συμβουλή
Θα πρέπει να φροντίσουμε να βγάλουμε από το ψυγείο τη σος μαγιονέζας, λίγο πριν από το σερβίρισμα.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο, Νεμέα ελαφριά.