Κοτόπουλο της βασίλισσας

28.05.2009
Ενα πιάτο που φτιάχτηκε ειδικά για τη στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ!

Τι έχουμε:

  • 1 κοτόπουλο περίπου 1 1/2 κιλό
  • το χυμό από 1/2 λεμόνι
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • θυμάρι φρέσκο
  • φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1 1/4 φλιτζ. μαγιονέζα Hellmanns Light 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζ. κόκκινο κρασί
  • 1 κρεμμύδι μικρό
  • 1 κουταλιά βιτάμ
  • 1 κουταλιά κάρυ
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Για το γαρνίρισμα:

  • φύλλα άνηθου

Τι κάνουμε:
Κόβουμε το κοτόπουλο σε κομμάτια, τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού.

Στη συνέχεια, βάζουμε στην κατσαρόλα τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το θυμάρι, την δάφνη, το καρότο κομμένο σε ροδέλες, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, το αλάτι, το πιπέρι και ρίχνουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν τα 2/3 από τα υλικά.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για μία ώρα.

Κατόπιν βγάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου από την κατσαρόλα (κρατάμε τον ζωμό) τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα:

Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε το βιτάμ και μόλις λιώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε έως ότου χρυσίσει.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον πελτέ της ντομάτας, δύο φλιτζάνια από το ζωμό του κοτόπουλου, το κάρυ, το κρασί, το φύλλο δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Μόλις κατεβάσουμε το τηγάνι από τη φωτιά, βγάζουμε το φύλλο δάφνης και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ για να κρυώσει. Κατόπιν προσθέτουμε στη σάλτσα τη μαγιονέζα Hellmanns Light, την κρέμα γάλακτος, αφού πρώτα τη χτυπήσουμε ελαφρά, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε, ώστε να ενωθούν τα υλικά και γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Ρίχνουμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο μέσα στη σάλτσα, τα ανακατεύουμε καλά και τα σερβίρουμε γαρνιρισμένα με ψιλοκομμένο άνηθο.

Συμβουλή
Για να διπλασιάσουμε την ποσότητα του φαγητού μπορούμε να ανακατέψουμε το κοτόπουλο με βρασμένα ζυμαρικά της αρεσκείας μας.

Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο, ξινόμαυρο.