Ψωμί με κρόκο Κοζάνης

21.05.2009
Ενα ξεχωριστό ψωμί, σε γεύση και χρώμα!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 10-15 ίνες κρόκο Κοζάνης
  • 5 αβγά
  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1/2 φλιτζ. σταφίδες μαύρες
  • 1/2 φλιτζ. βιτάμ
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • βιτάμ για την επάλειψη

Τι κάνουμε:

Μουσκεύουμε τις ίνες του κρόκου Κοζάνης στο φλιτζάνι με το γάλα, για μια ώρα. Στη συνέχεια, τις βγάζουμε με ένα κουτάλι, ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα, διαλύουμε μέσα τη μαγιά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ, μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη και τα αβγά, αφού πρώτα τα χτυπήσουμε ελαφρά.

Κατόπιν ανακατεύουμε με το αναδευτήρι των αβγών, ώστε να ενωθούν τα υλικά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, τις σταφίδες και ζυμώνουμε. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στο μπολ το βιτάμ, αφού πρώτα το λιώσουμε και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας, έως ότου γίνει η ζύμη λεία και ελαστική. Αν η ζύμη δεν έχει σφίξει, συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι ακόμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος, για 30 λεπτά περίπου, ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Κατόπιν την ξαναζυμώνουμε απαλά, την αλείφουμε με λίγο λιωμένο βιτάμ, σκεπάζουμε και πάλι το μπολ με την πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 15-20 λεπτά.

Οταν η ζύμη φουσκώσει, την πλάθουμε και της δίνουμε με τα χέρια μας το σχήμα του καρβελιού. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το καρβέλι με την πετσέτα και το αφήνουμε έως ότου φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.

Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε το καρβέλι με βιτάμ και το βάζουμε σε ένα ταψί επίσης αλειμμένο με βιτάμ.

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λεπτά έως ότου πάρει χρυσαφί χρώμα.

Συμβουλή
Καταλαβαίνουμε αν έχει ψηθεί το ψωμί αν το χτυπήσουμε από κάτω με το χέρι μας και ακούσουμε έναν υπόκωφο ήχο.

Το κατάλληλο κρασί Κόκκινη Νεμέα παλαιωμένη.