Αφράτη σπανακόπιτα «σουφλέ»

15.07.2010

Προετοιμασία 40 λεπτά
Mαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο
  • 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου
  • 1 φλιτζάνι κατίκι
  • 6 αβγά (χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • λίγο αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα

Eκτέλεση

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα βάζουμε σε σουρωτήρι με το σπανάκι, τον άνηθο και τον δυόσμο. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι, τα «μαραίνουμε» τρίβοντας με τα χέρια και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους. Καβουρδίζουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο μαζί με το αλεύρι για 5-6 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα. Ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το μείγμα των χορταρικών καλά στυμμένο, το κατίκι, τους κρόκους των αβγών και το αλατοπίπερο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε απαλά στη γέμιση. Απλώνουμε τα μισά φύλλα ελαφρώς λαδωμένα σε οβάλ πυρέξ, βάζουμε μέσα τη γέμιση και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα, χαράζουμε την επιφάνεια και τη ραντίζουμε με 1 φλιτζάνι νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Σημ.: Ακόμη μία συνταγή στην οποία δεν μπορώ να αντισταθώ. Τώρα που γράφω αυτές εδώ τις αράδες, κάνω αυστηρή δίαιτα και το μόνο που θα ήθελα είναι να είμαι σε ένα αυτοκίνητο μεσημέρι, να τρέχουμε με τα παράθυρα ανοιχτά και εγώ να βγάζω από το αλουμινόχαρτο την κρύα πίτα και να μασουλάω τα κομμάτια της αργά. Αυτή η μυρωδάτη πίτα είναι ωραία ακόμη και κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου, άρα αυτόματα μπαίνει στη λίστα με τις συνταγές «για την παραλία».