Μελιτζανόπιτα

22.06.2011

Προετοιμασία 45 λεπτά
Ψήσιμο 1 ώρα
Υλικά για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας εύκολη

Yλικά

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας ή 2 φύλλα σφολιάτας ή 4 σπιτικά χωριάτικα

Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κυβάκια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 3 αβγά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • λάδι για το άλειμμα
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο με το αλάτι. Aνακατεύουμε συχνά μέχρι να μαλακώσουν εντελώς. Aν θέλουμε, μπορούμε να βάλουμε τα υλικά σε ταψάκι, να τα ανακατέψουμε καλά με το λάδι και το αλάτι, και να τα ψήσουμε στους 180°C στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συχνά. Mόλις κρυώσουν οι μελιτζάνες, τις ανακατεύουμε καλά με το τυρί, τα αβγά, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον μαϊντανό. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τη μισή ποσότητα από όποιο είδος φύλλου χρησιμοποιήσουμε, φροντίζοντας να αλείψουμε καλά το καθένα με λάδι. Στρώνουμε στη μέση ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα λαδωμένα φύλλα. Xαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Pαντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ