Τι έχουμε:
- 5 πατάτες
- 1 κρεμμύδι
- 2 φύλλα μαρουλιού
- 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
- αλάτι
Για τη σάλτσα:
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 λεμόνι
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 4 κουταλιές ξίδι
- 4 κουταλιές λάδι ελιάς
- 1 φλιτζ. κέτσαπ
- 1 κουταλάκι γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
Για το γαρνίρισμα:
- ροδέλες κρεμμυδιού
Τι κάνουμε:
Πλένουμε καλά τις πατάτες και χωρίς να τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με το ζωμό και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν (για να βεβαιωθούμε τις τρυπάμε με ένα πιρούνι), κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μπολ ή σε μια σαλατιέρα.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Ξύνουμε με τον τρίφτη το λεμόνι και κατόπιν το στύβουμε και βάζουμε το χυμό του σε ένα μπολ.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα λιώνουμε στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε μαζί με το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, για να σοταρισθούν, μέχρι να χρυσίσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, το ξίδι, το κέτσαπ, την πάπρικα και ανακατεύουμε τα υλικά, για 1-2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, πλένουμε το μαρούλι, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις πατάτες. Κατόπιν ρίχνουμε λίγο αλάτι, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε την πατατοσαλάτα, γαρνιρισμένη με τις ροδέλες του κρεμμυδιού.
Συμβουλή
Μπορούμε, για ακόμη πιο πικάντικη γεύση, να αντικαταστήσουμε την πάπρικα, που βάζουμε στη σάλτσα, με ένα κουταλάκι τσίλι σε σκόνη.
Το κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νάουσας.