Υλικά για ένα μεγάλο ταψί
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
- 2 φλιτζάνια ανάμικτα καρύδια και αμύγδαλα τριμμένα
- 2 πορτοκάλια (το ξύσμα)
- 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
- λίγο γαρίφαλο τριμμένο
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 3 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι σόδα φαγητού
Για το σιρόπι
- 1 1/2 κιλό ζάχαρη
- 1 λίτρο νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 φακελάκι βανίλια
- 1 ξύλο κανέλας
- 5-6 γαρίφαλα
- 1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
1. Σε μια λεκάνη ανακατεύετε καλά με το χέρι ή με σπάτουλα όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα φαγητού.
2. Διαλύετε τη σόδα σε λίγο χυμό πορτοκαλιού και τον προσθέτετε στη ζύμη μαζί με τον υπόλοιπο χυμό. Ανακατεύετε να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα. Η ζύμη πρέπει να αποκτήσει μια σχετικά ρευστή μορφή.
3. Αδειάζετε τη ζύμη σε ένα καλά λαδωμένο ταψί. Το πάχος της δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 εκατοστό. Τη χαράζετε ελαφρώς σε ρόμβους.
4. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50’. Αφήνετε να κρυώσει. Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 10’ και περιχύνετε το γλυκό.