Αχλάδι ποσέ

09.07.2009
σε κρασί πόρτο αρωματισμένο με κονιάκ πάνω σε ζελέ από γλυκό κρασί με σαφράν και σορμπέ λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε 100 gr. κρασί πόρτο, 10 gr. κονιάκ calvados και 50 gr. ζάχαρη. Προσθέτουμε το αχλάδι καθαρισμένο και χωρίς κουκούτσια. Στη συνέχεια το σιγοβράζουμε και όταν μαλακώσει το τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταψάκι. Τα υπόλοιπα υγρά τα αφήνουμε να κατέβουν για να γίνουν σιρόπι. Τέλος ρίχνουμε στο αχλάδι τα υγρά από το κατσαρολάκι.

  • Για το ζελέ του πιάτου βάζουμε 100 gr. γλυκό κρασί (ποικιλία Σάμος) με 5 ίνες σαφράν και 2 ζελατίνες, που έχουμε μαλακώσει σε κρύο νερό, σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνουμε να ζεσταθούν τόσο ώστε να λιώσουν οι ζελατίνες.
  • Απλώνουμε το μείγμα ζελέ στο πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει. Μοντάρουμε με το αχλάδι ποσέ και το σορμπέ λεμονιού και το πιάτο μας είναι έτοιμο.