Κέικ αμυγδάλου σιροπιαστό

09.07.2009
Και γι' αυτούς που αγαπούν τα σιροπιαστά...

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. Φαρίνα Αλλατίνη
  • 1 πακετάκι Βιτάμ Κλασικό
  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα
  • 4 αβγά
  • 1 1/2 φλιτζ. αμύγδαλα
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλιά κανέλα
  • 2 κουταλιές Βιτάμ Soft για τη φόρμα
  • 1 λαδόκολλα

Για το σιρόπι:

  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 2 φλιτζ. νερό
  • λίγη φλούδα από λεμόνι

Τι κάνουμε:
Μισή ώρα πριν φτιάξουμε το κέικ, βγάζουμε από το ψυγείο το γάλα και το Βιτάμ Κλασικό για να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου.

Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα και τα ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα και τη βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα. Χτυπάμε το μπολ του μίξερ το Βιτάμ Κλασικό και μόλις αφρατέψει, ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως ότου η ζάχαρη λιώσει. Κατόπιν, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε το γάλα. Μόλις το γάλα αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το μείγμα με τη φαρίνα.

Οταν η φαρίνα απορροφηθεί, συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ και αφήνουμε να ανακατευτούν καλά τα υλικά ώστε να γίνει γίνουν ομοιογενές μείγμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε ένα ταψί με Βιτάμ Soft, στρώνουμε τη λαδόκολλα, ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε, στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι:

Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, έως ότου «δέσει» το σιρόπι. Κατόπιν κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει ελαφρά. Μόλις το κέικ ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι. Αφήνουμε για λίγη ώρα, ώστε να απορροφηθεί το σιρόπι και όταν κρυώσει τελείως, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, το κόβουμε σε κομμάτια και το σερβίρουμε γαρνιρισμένο με ολόκληρα αμύγδαλα.

Συμβουλή
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο σιρόπι και μια κουταλιά μέλι.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Χυμός από μάνγκο - φρούτο του πάθους.