Κρέπες γεμιστές με αντίβ (σικορέ) και ζαμπόν

26.03.2009

Χρόνος παρασκευής για τις κρέπες: 1 ώρα και 15 λεπτά.

Χρόνος παρασκευής για τις γεμιστές κρέπες: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Υλικά για 8 άτομα

Υλικά για τη ζύμη για κρέπες

  • Αλεύρι 250 gr
  • Αλάτι ψιλό 5 gr
  • Αβγά (ολόκληρα) 3
  • Γάλα 500 ml
  • Βούτυρο 50 gr
  • Λάδι για το τηγάνι 50 ml

Υλικά για τη γαρνιτούρα

  • Ζαμπόν (χωρίς λίπος) 8 φέτες λεπτές

Υλικά για τα αντίβ (σικορέ)

  • Αντίβ (μεγάλα) 8
  • Λεμόνια (ο χυμός) 1
  • Βούτυρο 40 gr
  • Ζάχαρη 10 gr
  • Αλάτι 10 gr
  • Σος Μορνέ 500 ml

Υλικά για τη φινισιόν

  • Γραβιέρα τριμμένη 40 gr
  • Βούτυρο 20 gr

Τεχνική παρασκευής

Ετοιμασία της ζύμης για κρέπες

  • Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος.
  • Προσθέστε το αλάτι και τα αβγά στη μέση του αλευριού.
  • Ανακατέψτε τα αβγά με το αλάτι χωρίς να πάρετε όμως το αλεύρι.
  • Προσθέστε σιγά - σιγά το γάλα και ενώστε το με το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα χτυπητήρι.
  • Οταν ολοκληρωθεί η ανάμειξη περνάμε το μείγμα από μεταλλικό σουρωτήρι.
  • Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, ανακατέψτε και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.

Φτιάξιμο των κρεπών

  • Ζεσταίνετε το τηγάνι (όχι όμως να κάψει).
  • Ρίξτε την ποσότητα της ζύμης που χρειάζεται για την κατασκευή μια κρέπας.
  • Γυρίστε κυκλικά το τηγάνι, έτσι ώστε η ζύμη να απλωθεί ομοιόμορφα.
  • Γυρίστε την κρέπα με τη βοήθεια μιας μεταλλικής σπάτουλας.
  • Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάξτε και τις υπόλοιπες κρέπες.
  • Τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο, τη μία πάνω στην άλλη και σκεπάστε τες με αλουμινόχαρτο.

Φτιάξιμο των αντίβ (σικορέ)

  • Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα από τα αντίβ.
  • Με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρέστε τη βάση τους η οποία είναι πικρή.
  • Πλύντε και στραγγίστέ τα.
  • Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό.
  • Προσθέστε το βούτυρο (30 gr) κομμένο σε κομματάκια, το αλάτι και τη ζάχαρη.
  • Σκεπάστε τα με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το καπάκι της κατσαρόλας.
  • Ψήστε τα μέσα στην κατσαρόλα στον φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.
  • Στραγγίστε τα αντίβ.
  • Κόψτε τα στη μέση κατά μήκος.
  • Ροδίστε τα στο βούτυρο σε ένα τηγάνι.
  • Αλατοπιπερώστε τα.
  • Οταν πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές αποσύρετέ τα σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι.

Σος Μορνέ

Για την παρασκευή της σος Μορνέ χρειαζόμαστε για 1 lt

  • Σος Μπεσαμέλ 1 lt
  • κρόκοι αβγών 4
  • γραβιέρα 80 gr
  • Βούτυρο (για ταμπονάρισμα) 20 gr

Τεχνική παρασκευής

  • Ψιλοτρίψτε τη γραβιέρα
  • Ετοιμάστε τη σος μπεσαμέλ.
  • Βάλτε τη σος να πάρει βράση.
  • Περάστε τη σος από σουρωτήρι.
  • Προσθέστε την ψιλοτριμμένη γραβιέρα και ανακατέψτε με ένα πιρούνι.
  • Βάλτε το βούτυρο στην επιφάνεια της σος κομμένο σε κομματάκια και ταμπονάρετε τη σος.
  • Διατηρήστε τη σος σκεπασμένη σε μπεν - μαρί.

Για το γέμισμα της κρέπας και το ψήσιμο

  • Τυλίξτε τα αντίβ σε φέτες ζαμπόν.
  • Ολο μαζί τυλίξτέ το με τις κρέπες σχηματίζοντας ρολάκια.
  • Τοποθετήστε τα ρολά κρέπας σε βουτυρωμένο ταψί.
  • Περιχύνετε τα ρολά κρέπας με τη σος μορνέ.
  • Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα.
  • Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.
  • Γκρατινάρετε στο φούρνο για 10 - 12 λεπτά.
  • Σερβίρετε αμέσως.

Επιμέλεια: Δέσποινα Περιμένη