Χρόνος παρασκευής για τις κρέπες: 1 ώρα και 15 λεπτά.
Χρόνος παρασκευής για τις γεμιστές κρέπες: 1 ώρα και 30 λεπτά.
Υλικά για 8 άτομα
Υλικά για τη ζύμη για κρέπες
- Αλεύρι 250 gr
- Αλάτι ψιλό 5 gr
- Αβγά (ολόκληρα) 3
- Γάλα 500 ml
- Βούτυρο 50 gr
- Λάδι για το τηγάνι 50 ml
Υλικά για τη γαρνιτούρα
- Ζαμπόν (χωρίς λίπος) 8 φέτες λεπτές
Υλικά για τα αντίβ (σικορέ)
- Αντίβ (μεγάλα) 8
- Λεμόνια (ο χυμός) 1
- Βούτυρο 40 gr
- Ζάχαρη 10 gr
- Αλάτι 10 gr
- Σος Μορνέ 500 ml
Υλικά για τη φινισιόν
- Γραβιέρα τριμμένη 40 gr
- Βούτυρο 20 gr
Τεχνική παρασκευής
Ετοιμασία της ζύμης για κρέπες
- Κοσκινίστε το αλεύρι και βάλτε το σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος.
- Προσθέστε το αλάτι και τα αβγά στη μέση του αλευριού.
- Ανακατέψτε τα αβγά με το αλάτι χωρίς να πάρετε όμως το αλεύρι.
- Προσθέστε σιγά - σιγά το γάλα και ενώστε το με το αλεύρι ανακατεύοντας με ένα χτυπητήρι.
- Οταν ολοκληρωθεί η ανάμειξη περνάμε το μείγμα από μεταλλικό σουρωτήρι.
- Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο, ανακατέψτε και αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.
Φτιάξιμο των κρεπών
- Ζεσταίνετε το τηγάνι (όχι όμως να κάψει).
- Ρίξτε την ποσότητα της ζύμης που χρειάζεται για την κατασκευή μια κρέπας.
- Γυρίστε κυκλικά το τηγάνι, έτσι ώστε η ζύμη να απλωθεί ομοιόμορφα.
- Γυρίστε την κρέπα με τη βοήθεια μιας μεταλλικής σπάτουλας.
- Κατά τον ίδιο τρόπο φτιάξτε και τις υπόλοιπες κρέπες.
- Τοποθετήστε τες σε ένα πιάτο, τη μία πάνω στην άλλη και σκεπάστε τες με αλουμινόχαρτο.
Φτιάξιμο των αντίβ (σικορέ)
- Αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα από τα αντίβ.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι αφαιρέστε τη βάση τους η οποία είναι πικρή.
- Πλύντε και στραγγίστέ τα.
- Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και σκεπάστε τα με νερό.
- Προσθέστε το βούτυρο (30 gr) κομμένο σε κομματάκια, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Σκεπάστε τα με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και το καπάκι της κατσαρόλας.
- Ψήστε τα μέσα στην κατσαρόλα στον φούρνο στους 180ο C για 1 ώρα.
- Στραγγίστε τα αντίβ.
- Κόψτε τα στη μέση κατά μήκος.
- Ροδίστε τα στο βούτυρο σε ένα τηγάνι.
- Αλατοπιπερώστε τα.
- Οταν πάρουν χρώμα και από τις δύο μεριές αποσύρετέ τα σε απορροφητικό χαρτί για να απορροφηθεί το λάδι.
Σος Μορνέ
Για την παρασκευή της σος Μορνέ χρειαζόμαστε για 1 lt
- Σος Μπεσαμέλ 1 lt
- κρόκοι αβγών 4
- γραβιέρα 80 gr
- Βούτυρο (για ταμπονάρισμα) 20 gr
Τεχνική παρασκευής
- Ψιλοτρίψτε τη γραβιέρα
- Ετοιμάστε τη σος μπεσαμέλ.
- Βάλτε τη σος να πάρει βράση.
- Περάστε τη σος από σουρωτήρι.
- Προσθέστε την ψιλοτριμμένη γραβιέρα και ανακατέψτε με ένα πιρούνι.
- Βάλτε το βούτυρο στην επιφάνεια της σος κομμένο σε κομματάκια και ταμπονάρετε τη σος.
- Διατηρήστε τη σος σκεπασμένη σε μπεν - μαρί.
Για το γέμισμα της κρέπας και το ψήσιμο
- Τυλίξτε τα αντίβ σε φέτες ζαμπόν.
- Ολο μαζί τυλίξτέ το με τις κρέπες σχηματίζοντας ρολάκια.
- Τοποθετήστε τα ρολά κρέπας σε βουτυρωμένο ταψί.
- Περιχύνετε τα ρολά κρέπας με τη σος μορνέ.
- Πασπαλίζετε με την τριμμένη γραβιέρα.
- Περιχύνετε με το λιωμένο βούτυρο.
- Γκρατινάρετε στο φούρνο για 10 - 12 λεπτά.
- Σερβίρετε αμέσως.
Επιμέλεια: Δέσποινα Περιμένη