Μπορείς να φτιάξεις αυτούς τους κεφτέδες με τζίντζερ με κάθε είδους κιμά (ή vegan κρέας), αλλά το πλούσιο, τραγανό χοιρινό ταιριάζει ιδιαίτερα με τα ζουμερά ροδάκινα και το φρέσκο βασιλικό. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις ώριμα ροδάκινα (ή νεκταρίνια). Θα πρέπει να είναι πολύ μαλακά για να ψήνονται γρήγορα και πολύ γλυκά ώστε να κάνουν αντίθεση με τους αλμυρούς κεφτέδες και τον πικάντικο χυμό λάιμ.
Ψητή πατατοσαλάτα με dressing jalapeño και avocado
Συστατικά
1 ½ κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο ή ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
1 ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
1 κιλό κιμά χοιρινό (ή γαλοπούλα ή κοτόπουλο, ή vegan κρέας)
⅓ φλιτζάνι panko ή άλλη απλή ψίχα ψωμιού
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό, συν φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κρασί (ξερό λευκό, ροζέ ή κόκκινο)
2 φλιτζάνια ώριμα ροδάκινα ή νεκταρίνια κομμένα σε κύβους (περίπου 3)
¼ φλιτζάνι σε λεπτές φέτες λευκό ή κόκκινο κρεμμύδι
1 λάιμ κομμένο στη μέση
Λευκό ρύζι ή ρύζι καρύδας, noodles ρυζιού ή τραγανά χόρτα σαλάτας, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύεις μαζί το τζίντζερ, το σκόρδο, το κύμινο και το αλάτι. Πρόσθεσε χοιρινό, panko και βασιλικό. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, ανακάτεψε απαλά τα πάντα μαζί, φροντίζοντας να μην δουλέψεις υπερβολικά το μείγμα. (Διαφορετικά, τα κεφτεδάκια γίνονται σκληρά.) Πλάσε σε μπαλάκια.
Ζέστανε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μετά πρόσθεσε το λάδι και άφησε το να ζεσταθεί μέχρι να αραιώσει. Πρόσθεσε τα κεφτεδάκια σε μία στρώση. Μαγείρεψε, γυρίζοντας και κουνώντας το τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν παντού τα κεφτεδάκια, για 5 με 7 λεπτά.
Ρίξε το κρασί στο τηγάνι και μετακίνησε τα κεφτεδάκια στη μία πλευρά του τηγανιού, ξύνοντας τα ροδισμένα κομμάτια. Πρόσθεσε ροδάκινα, μια πρέζα αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας νερό στην άδεια πλευρά του τηγανιού. Όταν τα ροδάκινα σιγοβράζουν, σκέπασε το τηγάνι, χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια και άφησε να μαγειρευτούν μέχρι οι κεφτέδες να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο τους και τα ροδάκινα ζουμερά και τρυφερά, περίπου 5 με 10 λεπτά περισσότερο.
Ξεσκέπασε το ταψί. Εάν το μείγμα φαίνεται πολύ ρευστό, άφησε το να ψηθεί για άλλο ένα λεπτό περίπου. Τα ροδάκινα πρέπει να διασπαστούν σε μια χοντρή σάλτσα. Τα σκληρά ή άγουρα ροδάκινα μπορεί να χρειαστούν μερικά επιπλέον λεπτά.
Πρόσθεσε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και ανακάτεψε τα ώστε να μαραθούν ελαφρώς. Στύψε το χυμό λάιμ παντού, στη συνέχεια δοκίμασε και προσθέστε αλάτι και χυμό λάιμ. Τα πιο γλυκά ροδάκινα θα χρειαστούν περισσότερο χυμό λάιμ.
Σέρβιρε τους κεφτέδες πασπαλισμένους με περισσότερο κύμινο και γαρνίροντας με σκισμένα φύλλα βασιλικού, πάνω από το ρύζι ή τα χόρτα.