Πληγούρι με ντομάτες, πέστο και σπανάκι

17.04.2022
Πληγούρι με ντομάτες, πέστο και σπανάκι
Μια υπέροχη συνταγή ιταλικής έμπνευσης

Αυτό το υπέροχο πιάτο έχει νόστιμη γεύση είτε ζεστό είτε κρύο την επόμενη μέρα - και προσθέτοντάς γαρίδες, κοτόπουλο ή χτένια μπορείς να το κάνεις να φαίνεται φρέσκο.

Δες πώς μπορείς να το φτιάξεις:

Συστατικά
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι πληγούρι farro, ξεπλυμένο
2 φλυτζάνια ντοματίνια
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε φέτες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το farro
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
¼ φλιτζάνι πέστο αγορασμένο από το κατάστημα ή σπιτικό, συν περισσότερο για γεύση
1 λεμόνι, ξύσμα (περίπου 1 κουταλιά της σούπας) και χυμό (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
2 συσκευασμένα φλιτζάνια baby σπανάκι
1 μπάλα φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε κομμάτια ή 1/2 φλιτζάνι σαλάτα ρικότα, θρυμματισμένη (προαιρετικά)
¼ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μαϊντανού ή βασιλικού και τρυφερά κοτσάνια, χοντροκομμένα

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βράσε μια μεγάλη σκεπαστή κατσαρόλα με καλά αλατισμένο νερό, πρόσθεσε το farro και ρύθμισε τη φωτιά για να διατηρήσεις μια μέτρια βράση.

Ανακάτευε περιστασιακά για να βεβαιωθείς ότι τίποτα δεν κολλάει στον πάτο, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι, συνδύασε τις ντομάτες και τις φέτες κρεμμυδιού με το λάδι, φροντίζοντας όλα να είναι καλά καλυμμένα και να γυαλίζουν και μετά αλατοπιπέρωσε και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Ψήσε μέχρι οι ντομάτες να κάνουν φουσκάλες και να ξεφουσκώσουν ελαφρά, 25 με 30 λεπτά.

Όταν γίνει το farro, στράγγιξε το και μετά άδειασε το σε ένα μπολ σερβιρίσματος ή ξανά στην κατσαρόλα. Ρίξε λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ανακάτεψε το πέστο. Πρόσθεσε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ανακάτεψε το σπανάκι. Άφησε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.

Ξύσε τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τους χυμούς τους στο farro. Αλατοπιπέρωσε όσο χρειάζεται. Πρόσθεσε το τυρί, αν το χρησιμοποιήσεις, γαρνίρισε με μυρωδικά και σέρβιρε.