Συστατικά
- 2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη χωρίς γεύση
- ¼ φλιτζάνι κρύο χυμό σταφυλιών χωρίς ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι από γάλα και γιαούρτι
- ¼ φλιτζάνι ζάχαρη (λευκή ή καστανή)
- 1 κουταλάκι πάστα βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 φλιτζάνια απλό γιαούρτι 2%
- 310 γρ. μαύρα σταφύλια χωρίς τους σπόρους
- 2 κουταλιές της σούπας μέλι
- 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού, συν κάποια ακόμα για γαρνίρισμα
Πανεύκολη μους σοκολάτα με δυο μόνο υλικά
Εκτέλεση
Βήμα 1
Ρίξε τη ζελατίνη πασπαλίζοντας πάνω σε κρύο χυμό σταφυλιού σε ένα μικρό μπολ. Άφησε το μείγμα να σταθεί, ανακατεύοντας μία φορά και περίμενε 5 λεπτά για να διαλυθεί.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, μαγείρεψε 3 έως 4 λεπτά (μην βράσει) το μείγμα από γάλα και γιαούρτι, ζάχαρη, βανίλια και αλάτι σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να είναι ζεστό. Απόσυρε το μείγμα από τη φωτιά.
Βήμα 3
Πρόσθεσε το μείγμα ζελατίνης στο μείγμα με το γιαούρτι και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί πλήρως. Ρίξε το μείγμα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μεγάλο κύπελλο μέτρησης με στόμιο. Πρόσθεσε γιαούρτι στο στραγγισμένο υγρό και ανακάτεψε μέχρι να αναμειχθεί καλά. Ρίξε το μείγμα ομοιόμορφα σε 6 κεραμικά κυπελάκια των 170 γρ. ή σε γυάλινα μπολάκια (να έχουν ίση ποσότητα). Άφησέ το να ξεκουραστεί μέχρι να σταθεροποιηθεί, τουλάχιστον 8 ώρες ή έως 2 ημέρες.
Βήμα 4
Προθέρμανε το φούρνο στους 230 βαθμούς κελσίου. Ανακάτεψε μαζί τα σταφύλια, το μέλι, το λάδι και το θυμάρι σε ένα ταψί. Ψήσε τα για 15 έως 20 λεπτά έως ότου τα σταφύλια ανοίξουν και βγάλουν τους χυμούς. Άφησε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 20 λεπτά.
Βήμα 5
Με μία σπάτουλα προσπάθησε να ξεκολλήσεις από τα τοιχώματα την πανακότα από τα μπολάκια. Βύθισε το κάθε μπολάκι μέχρι τη μέση σε ζεστό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αναποδογύρισε την πανακότα στα πιάτα σερβιρίσματος. (Εναλλακτικά, σέρβιρέ τα μέσα στα μπολάκια). Βάλε από πάνω τα ψητά σταφύλια και γαρνίρισε με επιπλέον φρέσκο θυμάρι.